Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 113, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 1 млн. тона жито по-малко в хамбарите това лято

1 млн. тона жито по-малко в хамбарите това лято

1 млн. тона жито по-малко в хамбарите това лято

При откриване на жътвата властта се изхвърли, че ще се приберат рекордните 7,3 млн. т хлебно зърно

След като в редица региони от страната жътвата на пшеница вече приключи и остават само Добруджа и някои региони със закъсняла сеитба, Синор.бг потърси за прогноза на тазгодишното производство Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). И очакванията му съвсем не се припокриват с тези на земеделския министър в оставка Иван Иванов, който при официалното откриване на кампанията обяви, че добивите ще са като миналогодишните, когато браншът прибра рекордните 7,3 млн. т хлебно зърно.

Информацията за по-ниските добиви идват от фермери от Плевенско, Врачанско, Силистренско и Тервелско, където жътвата е приключила. „Сушата през месеци април и май, когато зърното се наливаше, очевидно е оказала влияние, защото наглед пшениците изглежда, че са с хубави класове, но зърното е слабо и добивите са доста под очакванията“, обясни Костадинов. При полета, от които земеделците са очаквали по 700 кг от декар, реално се жънат по 300-400 кг. Там, където е имало по-обилни валежи, късметът е на страната на фермерите и те са получили по 700 кг, но преобладаващата част са около 400 кг, посочи председателят на НАЗ.

Същите добиви са получили и в Старозагорско, съобщи Радослав Христов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Затова и прогнозите му са са тазгодишна реколта от около 6 млн. т пшеница.

Тепърва започва жътвата в Добруджа, но и там предварителните обследвания не са много обнадеждаващи. Последните три дни там паднаха добри валежи, но заради късната им поява не е ясно как ще се отразят на качеството на зърното, обясни още Костадинов.

Земеделците все пак са доволни, че реколтата от ечемик е сравнително по-добра. В тази връзка и зам.и министърът в оставка Иван Христанов съобщи в интервю за една от националните телевизии, че реколтата от ечемик това лято ще бъде около 600 хил. т, а от пшеница - 6 млн. т. Така той даде обективно мнение, позоваващо се на данните на производителите.

Интервенцията със зърно окончателно се спира

Независимо от по-ниските добиви обаче странат ни има достатъчно запаси, така че продоволственат асигурност ще бъде осигурена. Въпросът е дали родното зърно ще намери по-добри пазари или отново ще бъде изкупено на по-ниски цени, които търговците дават с мотива, че българското производство основно е с фуражна вместо качествена пшеница.

Екатерина Стоилова

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят