Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 241, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Потребителската ни кошница поскъпнала с над 10 лева само за две години

Потребителската ни кошница поскъпнала с над 10 лева само за две години

Потребителската ни кошница поскъпнала с над 10 лева само за две години

Намаляване на ДДС на 9% заради поскъпването на храните поискаха браншовици и синдикати

Пот­ребител­с­ката кош­ница е пос­къп­нала с над 10 лева само за две години. В момента тя излиза 79 лева, докато през 2019 г. тя е била 68 лева. Миналата година пък основ­ните стоки са стрували 73 лева, стана ясно от комен­тари на пред­с­тавители на работодателите, социал­ните пар­т­ньори и дър­жавата по bTV. Това означава, че в рам­ките на две години основ­ните стоки са пос­къп­нали с малко над 16%.

Според пред­седателя на Комисията по стокови борси и тър­жища Владимир Иванов пазарът в нашата страна е високо кон­курен­тен, което влияе за по-плавното вдигане на цените. „В определени продукти има по-голяма динамика — плодовете и зелен­чуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресур­сите. При основ­ните хранителни продукти увеличението е предимно при млеч­ните стоки — с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, посочи той. Иванов каза още, че един­с­т­вената стока с пикови стой­ности е олиото, като увеличението на цената е започ­нало още април миналата година.

Пред­седателят на Национал­ния бран­шови съюз на хлебарите и слад­карите Марияна Кукушева обяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Дос­тав­ната цена е едва 50% от това, на което се тър­гува до край­ния пот­ребител. Затова работодател­с­ките организации имаме пред­ложение — 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основ­ните има покачена себес­той­ност, която все още не е отразена в договор­ните отношения с тър­гов­с­ките вериги“, заяви тя.

Икономичес­кият съвет­ник в КТ „Под­к­репа“ Ваня Григорова е убедена, че инф­лацията ще намали покупател­ната способ­ност на повечето хора. „На една минимална зап­лата от 650 лева, чис­тата сума, която получава човек е около 540 лева. Около 85 лева от тази сума отива за ДДС. Тоест — ние натовар­ваме най-ниско доход­ните групи от населението“, обясни пред­с­тавителят на син­дикатите и добави, че те под­к­репят пред­ложението за намаляване на ДДС при основ­ните стоки. По техни данни бед­ното население на страната е около 25%.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Тръмп нарече американски генерал “проклет идиот“

Бив­шият президент на САЩ Доналд Тръмп се изказа грубиян­ски за начал­ника на Обединения комитет на началник-щабовете на американ­с­ката армия Ма…

Прочети още:

Loading...