Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед09082020

Брой 149, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65147 BGN1 GBP = 2.17235 BGN1 CHF = 1.81785 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Житото в Добруджа със 71% по-малко спрямо 2019 г.

Агроминистърът уверява, че нямало да има поскъпване на хляба заради ниските добиви

Земедел­с­кият минис­тър Десис­лава Танева съобщи в ефира на БНТ, че тази година се очаква по-малка реколта от пшеница, като основна причина за това е сушата в определени райони на страната. По думите й жит­ницата на Бъл­гария — област Доб­рич, вече усеща проб­лема, като до момента жът­вата се движи със 71% по-нисък добив спрямо миналата година. Танева уточни, че подобни проб­леми има основно в източ­ните региони на страната. В облас­тите Силис­тра, Варна, Бур­гас, Сливен и Ямбол добивът е с 4553% по-нисък спрямо 2019 г. В обоб­щение тя прог­нозира общ спад от 25% на добива за тази година. Въп­реки дан­ните земедел­с­кият минис­тър не очаква хлябът да пос­къпне, като прог­нозира, че Бъл­гария ще остане голям нетен износител на пшеница.

За да под­к­репим сеит­бата наесен въз­намеряваме на УС на ДФЗ да вземем решение за кредитиране за семена и торове в по-голям раз­мер от обичай­ното. Към момента раз­четите ни са нап­равени за общ ресурс от 15 млн. лв. или за още 20 лв./дка за покупка на семена и торове за идващата сеитба, каза още земедел­с­кият минис­тър Десис­лава Танева.

По оперативни данни на земедел­с­ките облас­тни дирек­ции в момента бъл­гар­с­ките зър­ноп­роиз­водители са приб­рали пшеницата на 55%. Тя припомни, че прог­нозата на ЕС за общия добив на Бъл­гария е 5 млн. тона, обявена в края на месец юни. Дан­ните на минис­тер­с­т­вото преди месец бяха за около 4.9 млн. тона, но вероятно ще има лек спад надолу до 4,6 млн. тона. Бран­шовите организации са с най-песимистичната прог­ноза – 44,1 млн. тона.

Земедел­с­кият минис­тър изрази съжаление, че в източ­ните райони, които изреди, не всички пролет­ници са в добро със­тояние. Ето защо тя отново пов­дигна темата за ком­пен­сацион­ния фонд, който в началото се замисля за борба срещу градуш­ките, но впос­лед­с­т­вие и срещу сушата. „В момента по мярка „Управ­ление на риска“ при нас все още не се усвоява сума, защото няма годен бенефициент. А с такъв фонд можехме да ком­пен­сираме земедел­с­ките произ­водители с европейски сред­с­тва. За такива инс­т­рументи в след­ващата ОСП ще има още по-високи бюджети.

Тази ситуация трябва да ни накара да се замис­лим по-стратегически, а не за 50 или 70 ст./дка за един фонд, който в такава ситуация щеше да е най-добрата под­к­репа за всички, които сега са засег­нати от сушата“, убедена е Десис­лава Танева.

Икономика

БАБХ проверява сиренето и кашкавала в търговските вериги

БАБХ проверява сиренето и каш­кавала в тър­гов­с­ките вериги

Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации

Бъл­гар­с­ката аген­ция по безопас­ност на храните, Коми…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500-600 хиляди на месец

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500600 хиляди на месец

Името на фир­мата, отпус­нала заема, не може да бъде оповес­тена, заради нежеланието на самата ком­пания, заяви Павел Колев

Бюджетът на Лев­ски за…

Прочети още:

Loading...

Свят

Япония почете с минута мълчание жертвите в Хирошима преди 75 г.

Япония почете с минута мъл­чание жер­т­вите в Хирошима преди 75 г.

Атомната бомба на САЩ унищожава тогава 140 000 души

Япония почете на 6 август с минута мъл­чание паметта на жер­т­вите от американ­с­ката атомна б…

Прочети още:

Loading...