Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Ябълките поскъпват двойно за година

Ябълките поскъпват двойно за година

Ябълките поскъпват двойно за година

Към края на месец юни ябъл­ките се тър­гуват над два пъти по-скъпо, откол­кото по същото време на 2019 г., сочат пос­лед­ните оперативни данни на Минис­тер­с­т­вото на земеделието. Годишно пос­къп­ване, макар и по-слабо, има и при оран­жерий­ните крас­тавици, доматите (оран­жерийни и вносни) и зелето – с между 24,3% и 56,9%.

При цената на черешите също е налице повишение, но едва с 2,6%. Един­с­т­вено цената на прес­ните кар­тофи е под миналогодиш­ната – с 16,3%.

Като цяло обаче през изминалата сед­мица се отчита понижение на цените на едро на основ­ните плодове и зелен­чуци, пред­лагани на тър­жищата в страната.

Поев­тиняването е по-слабо при черешите и чер­вения пипер – рес­пек­тивно с 1,3% и 5,1%, и по-чувствително при доматите (оран­жерийни и вносни), прес­ните кар­тофи, зелето и оран­жерий­ните крас­тавици – между 12,3% и 26%.

По отношение на площите с трайни насаж­дения пос­лед­ните оперативни данни сочат увеличение на продук­цията от череши и вишни съот­ветно с 22,1% и 81,8% на годишна база. Това е свър­зано с по-големия раз­мер на рекол­тираните площи, обяс­няват екс­пер­тите.

По-бавно тази година се рекол­тират площите с малини, прас­кови, сливи и кай­сии, затова и произ­вод­с­т­вото им изос­тава спрямо година по-рано. Най-драстичен спад има при сливи (-95,7%), прас­кови (-76,5%) и кай­сии (-77,2%).

Към края на юни произ­вод­с­т­вото на ранни кар­тофи над­х­върля с 85% отчетеното по същото време на 2019 г. Фак­тор тук е по-големият раз­мер рекол­тирани площи до момента, уточ­няват от Агроминис­тер­с­т­вото.

От друга страна обаче, продук­цията от ягоди се свива с около 29% на годишна база заради по-малкото засадени и рекол­тирани площи.

В начален етап е прибирането на рекол­тата от пол­ски домати и пипер от отк­рити площи, дини и пъпеши. Засега то се движи с по-бавни тем­пове спрямо година по-рано.

Към 25 юни са произ­ведени 9354 тона оран­жерийни домати и 15 372 тона оран­жерийни крас­тавици. До момента са приб­рани 260 тона крас­тавици от отк­рити площи (включително кор­нишони) и 2851 тона зеле, показва статис­тиката на ресор­ното минис­тер­с­тво.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Култура

Русен­с­ката опера пред­с­тавя “Набуко“ на отк­рита сцена

Днес Русен­с­ката опера ще пред­с­тави спек­такъла “Набуко“ от Дж. Верди под отк­рито небе от 21.00 ч на площада пред Операта. На сцената ще изляз…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Уволнили Христо Марашлиев заради „неправилно дишане“

Увол­нили Христо Мараш­лиев заради „неп­равилно дишане“

Директорът на школата Пауло Кардозо е една „португалска еднодневка“ на „Армията“, заяви бившият треньор на ЦСКА

Христо Мараш­лиев беше увол­нен…

Прочети още:

Loading...