Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

Сушата тази година беше мъчителна за родните производители. Въпреки надеждите в Кнежа не паднаха почти никакви валежи през изминалия месец юни, а жътвата отчита ниски добиви. За Агри. БГ Борислав Горанов, зърно- и семепроизводител от района, изпрати инфографика, която показва, че в 25-сантиметровия слой на почвата през последните 15 дни влагата е нула. „Няма валежи. Не съм спирал да напоявам и в момента това правя. Валя локално, на места до максимум 30 л/кв. м, но в много малък процент от землищата“, казва Борислав Горанов.

Основно валежите бяха 8-10 л/кв.м, което не оказа никакво влияние на общата суша.

Почвената влага в Кнежа поддържа ниски стойности още от началото на годината, но през последния месец положението е трагично. Количеството на валежите през месец април в района също беше нула, през май се увеличи минимално, а сега отново удари дъното. Сушата, започнала още от есента на 2019 г., предопредели и ниските добиви в района.

Добивите от пшеница в региона са между 300 кг/дка и 500 кг/дка. При ечемика са около 400-600 кг/дка. Тези добиви са ниски на фона на високите ренти от 60-70 лв., споделя зърнопроизводителят.

„Има едни фермери в района, които заради семейни делби пускат към медиите невярна информация в техен интерес. За съжаление, истинската картинка в Кнежа е друга. Сушата е невиждана от години, както става ясно от данните“, категоричен е Борислав Горанов. Хубавата новина е, че хлебопекарните качества на пшеницата са много добри, добави Горанов.

Сега стопаните в Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа, за които той е жизненоважен сега. Ако до десет дни не паднат нужните валежи при нас, пълен провал ще бъде и при пролетниците, споделя Борислав Горанов.

Дългогодишният зърнопроизводител инвестира усилия и средства, за да поддържа високо качество на своята продукция. Осигурил е с лични средства напояване на стопанството си, за да избегне максимално щетите от сушата. А тя се увеличава с годините.

По думите на Горанов трябва да бъдем отговорни и да предприемем каквото ни е възможно като мерки, като например минимални обработки на земята. Производителят споделя опит и с азотофиксиращите култури, запазващи почвата богата на влага и хумус, което е от особена важност в такава сушава година като тази.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят