Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

В Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа от невижданата суша

Сушата тази година беше мъчителна за родните производители. Въпреки надеждите в Кнежа не паднаха почти никакви валежи през изминалия месец юни, а жътвата отчита ниски добиви. За Агри. БГ Борислав Горанов, зърно- и семепроизводител от района, изпрати инфографика, която показва, че в 25-сантиметровия слой на почвата през последните 15 дни влагата е нула. „Няма валежи. Не съм спирал да напоявам и в момента това правя. Валя локално, на места до максимум 30 л/кв. м, но в много малък процент от землищата“, казва Борислав Горанов.

Основно валежите бяха 8-10 л/кв.м, което не оказа никакво влияние на общата суша.

Почвената влага в Кнежа поддържа ниски стойности още от началото на годината, но през последния месец положението е трагично. Количеството на валежите през месец април в района също беше нула, през май се увеличи минимално, а сега отново удари дъното. Сушата, започнала още от есента на 2019 г., предопредели и ниските добиви в района.

Добивите от пшеница в региона са между 300 кг/дка и 500 кг/дка. При ечемика са около 400-600 кг/дка. Тези добиви са ниски на фона на високите ренти от 60-70 лв., споделя зърнопроизводителят.

„Има едни фермери в района, които заради семейни делби пускат към медиите невярна информация в техен интерес. За съжаление, истинската картинка в Кнежа е друга. Сушата е невиждана от години, както става ясно от данните“, категоричен е Борислав Горанов. Хубавата новина е, че хлебопекарните качества на пшеницата са много добри, добави Горанов.

Сега стопаните в Кнежа се молят за дъжд, който да спаси поне царевицата и слънчогледа, за които той е жизненоважен сега. Ако до десет дни не паднат нужните валежи при нас, пълен провал ще бъде и при пролетниците, споделя Борислав Горанов.

Дългогодишният зърнопроизводител инвестира усилия и средства, за да поддържа високо качество на своята продукция. Осигурил е с лични средства напояване на стопанството си, за да избегне максимално щетите от сушата. А тя се увеличава с годините.

По думите на Горанов трябва да бъдем отговорни и да предприемем каквото ни е възможно като мерки, като например минимални обработки на земята. Производителят споделя опит и с азотофиксиращите култури, запазващи почвата богата на влага и хумус, което е от особена важност в такава сушава година като тази.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят