Вестник Земя

Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 56, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев е носител на отличието Млад фер­мер за 2022 г. на фон­дация “Еврика“. Той на 25 години и е земедел­ски произ­водител. В момента се грижи за над 270 кошера в село Асеновец, община Нова Загора. Бакалавър е по “Биз­нес икономика“ в Тракийски универ­ситет — Стара Загора. Нас­ледява занаята от дядо си. Започва като хоби със 7 пчелни семейс­тва, като полага големи усилия да изучава задъл­бочено пчелар­с­т­вото като наука. С бавни крачки брой­ките на пчел­ните семейс­тва започ­ват да рас­тат през годините на 27 през втората, 40 през третата, 65 — чет­вър­тата и досега, когато са вече 270, раз­положени на два пчелина.

Пред БНР Тихомир Тачев споделя, че дава пример на младите и работ­ливи хора, които могат пос­тепенно да съз­дадат свой биз­нес, своя ниша, която да им изкарва прех­раната и това да ги задържи в Бъл­гария. “Започ­нах да се занимавам с пчелите още преди универ­ситета. В гим­назията учех в профилирана паралелка, в която изучавахме икономика. Още преди това аз вече бях започ­нал с пчелар­с­т­вото. Не съм го свър­з­вал с ученето, но в по-напреднал етап то ми помогна да си променя мис­ленето и по този начин да го съчетая с пчелар­с­т­вото“, казва той.

Тихомир споделя, че добива няколко вида мед. Пър­вият мед, който събират пчелите, е от рапица и него продава изцяло на едро. След­ващият вид мед, който добива, е като премести пчелите на акация, защото прак­тикува под­вижно пчелар­с­тво. От акацията пчелите събират почти проз­рачен мед, който има много лек вкус и няма аромат. Прави мед и от липа. За раз­лика от акацията, липата е много по-тъмна с червеникаво-кехлибарен цвят, с много силен аромат. Добива мед и от слън­чог­лед.

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Световното клубно първенство с 32 тима от 2025 година

ФИФА обяви официално квалификацион­ните критерии за новото световно клубно пър­вен­с­тво с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мад­рид) и Челс…

Прочети още:

Loading...

Свят