Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 150, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Папа Франциск отрече, че планира скорошно оттегляне

Папа Франциск отрече, че планира скорошно оттегляне

Папа Франциск отрече, че планира скорошно оттегляне

Светият Отец нарече “дворцови клюки“ слуховете, че има рак

Папа Фран­циск отрече в интервю за Рой­терс, че има рак и планира скорошно оттег­ляне, като каза, че върви под­готов­ката за визитата му в Канада този месец и се надява въз­можно най-скоро след това да може да посети Киев и Мос­ква, предаде БНР. Лекарите “не ми каз­ват нищо за това“, каза Светият отец, шегувайки се, за слуховете, че има рак. В 90-минутното интервю, взето в събота следобед във Ватикана, папата за първи път даде детайли за със­тоянието на коляното му, което му поп­речи изпъл­нението на някои задъл­жения.

Слуховете за евен­туално оттег­ляне на папата вър­вят заради съв­падения на събития в края на август, вкл. среща с кар­диналите по света за обсъж­дане новата кон­с­титуция на Ватикана, церемония за обявяване на нови кар­динали и визита в италиан­с­кия град Акуила. Този град се свър­зва с папа Целес­тин V, който се оттегля през 1294 г. Папа Бенедикт XVI посещава града четири години преди да се оттегли през 2013 г. –пър­вият ръководител на Римокатоличес­ката цър­ква, който прави това от 600 години, отбелязва Рой­терс.

Но Фран­циск се засмя при споменаване на идеята. “Всички тези съв­падения карат някои да мис­лят, че пак ще се случи същата “литур­гия“. Но това никога не ми е идвало на ум. За момента — не, за момента, наис­тина не.“ Фран­циск обаче пов­тори често споделяното, че един ден може да се оттегли от поста, ако поради здравос­ловни причини не може на управ­лява цър­к­вата, което бе немис­лимо преди това да нап­рави пред­шес­т­веникът му Бенедикт XVI. Запитан кога може да стане това, той каза: “Не знам. Гос­под ще каже“.

Интер­вюто бе взето в деня, когато папата тряб­ваше да потегли за Демок­ратична репуб­лика Конго и Южен Судан — посещения, които той тряб­ваше да отмени, тъй като лекарите казаха, че може да се окаже, че ще пропусне пътуването до Канада от 24 до 30 юли, ако не се под­ложи дяс­ното си коляно на поне 20-дневна терапия, посочва Рой­терс.

Папата, който се прид­виж­ваше с бас­тун, за първи път каза пуб­лично, че е имал “малка фрак­тура“ в коляното, след като стъпил неп­равилно, докато имал въз­паление на връз­ката. “Добре съм, бавно се подоб­рявам“, каза Фран­циск и обясни, че фрак­турата зарас­тва с помощта на лазер и маг­нитотерапия.

Той отрече и слуховете, че има рак, които тръг­наха преди година, когато се под­ложи на 6-часова операция за отс­т­раняване на част от дебелото черво заради дивер­тикулит, със­тояние обичайно за въз­рас­тни хора. “Операцията бе много успешна“, каза папата и нарече “двор­цови клюки“ твър­денията за рак. Папата обаче посочи, че не иска да оперира коляното си, тъй като анес­тезията при операцията миналата година е имала негативни странични ефекти.

България

Зарков вижда възможност за пробив по „Шенген“

Зарков вижда възможност за пробив по „Шенген“

“Шен­ген“ е една от темите, по които може да има пробив без работещ пар­ламент. Това обяви в предаването “Тази събота“ по Би Ти Ви служеб­ният …

Прочети още:

Loading...

Икономика

30 здрави момчета блокираха работата на “Капитан Андреево“

30 здрави момчета блокираха работата на “Капитан Андреево“

Жан­дар­мерията под­държа общес­т­вения ред на гранич­ния пункт, за да не въз­никва нап­режение между служителите на час­т­ната лаборатория и Бъл­гарск…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

ЦСКА 1948 разби с 5:2 Ботев (Враца) и излезе начело, Чочев с 4 гола

ЦСКА 1948 разби с 5:2 Ботев (Враца) и излезе начело, Чочев с 4 гола

Винаги може по-добре, затова трябва да над­г­раж­даме. Не трябва да се задоволяваме с това, че сме победили, обобщи треньорът на чер­вените Любо…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

В кризата младият собственик на „Козле“ черпи опит от швейцарския пазар

В кризата младият собственик на „Козле“ черпи опит от швейцарския пазар

Георги Мутафчиев ще гради минифабрика за производство на лиофилизирани и дълбоко замразени биоплодове и биозеленчуци

Във времена на политичес…

Прочети още:

Loading...