Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 211, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Починалите от COVID-19 в Сърбия са 2,5 повече от официалните данни, твърди епидемиолог

Починалите от COVID-19 в Сърбия са 2,5 повече от официалните данни, твърди епидемиолог

Починалите от COVID-19 в Сърбия са 2,5 повече от официалните данни, твърди епидемиолог

Ззабраната за събиране на повече от петима души трябва да остане в сила, казва Предраг Кон

По официални данни на всеки 27 минути имаме по един смър­тен случай, свър­зан с COVID-19, но обек­тивно на всеки десет минути имаме смър­тен случай, свър­зан с пан­демията, заяви епидемиологът и член на кризис­ния щаб на Сър­бия Пред­раг Кон, който нап­рави оцен­ката, че странатасе намира в “сериозна ситуация“.

Епидемиологът отговаряше на живо в ефира на ТВ еН 1 на въп­роси на граж­дани за кризис­ния щаб и за ситуацията с епидемията. “Несъм­нено сегаш­ната епидемиологична ситуация е извън­редна, но не е катас­т­рофална, нямаме ситуация да се налага спешно да увеличим бол­нич­ния капацитет, бър­зото запъл­ване на бол­ниците спря, кривата на високите бройки се стабилизира, но сме далеч от това да кажем, че ситуацията е добра“, каза д-р Кон.

По повод пред­с­тоящия сезон на раз­лични праз­ници и чес­т­вания той каза, че заб­раната за събиране на повече от петима души трябва да остане в сила. На въп­рос защо не са въведени нови мерки и как се е пред­с­тавила на заседанието на кризис­ния щаб премиерът Ана Бър­набич, Кон пов­тори, че не е раз­б­рал ней­ното обяс­нение, но “основ­ното нещо и един­с­т­веният резул­тат от заседанието на кризис­ния щаб е да се извър­шва вак­синация, която е един­с­т­веният изход от тази ситуация, и мер­ките не биха променили нищо, ако няма вак­синация“. Премиерът бе казала, че не вярва в ограничител­ните мерки при наличието на вак­сини и че един­с­т­веният изход от ситуацията е вак­синацията. На въп­рос безопасни ли са за децата всички вак­сини Кон каза, че може да се изпол­зва само препаратът на Пфай­зер, тъй като само той е одоб­рен за въз­раст над 12 г.

Същев­ременно Румъния регис­т­рира през пос­лед­ното денонощно рекор­д­ните 16 743 нови случая на коронавирусна инфек­ция при нап­равени над 79 500 теста, предаде Аджер­п­рес. От началото на пан­демията в страната са пот­вър­дени 1 382 531 случая, а 1 188 975 пациенти са озд­равели. През пос­лед­ното денонощие са регис­т­рирани 442 смър­тни случая, а от началото на пан­демията жер­т­вите са общо 40 071 души. В интен­зивни отделения се намират 1667 пациенти.

Само два окръга — Ковасна и Хар­гита — са в жълт сценарий със заболеваемост под 3 на 1000 жители, а всички останали са в чер­вен сценарий. В столицата Букурещ заболеваемостта дос­тигна 14,71 на 1000 жители.

България

Икономика

Безработицата започва да расте

Безработицата започва да расте

Новорегис­т­рираните без­работни в цялата страна отново са повече от пос­тъпилите на работа — това сочат най-новите данни от специализираното на…

Прочети още:

Loading...

Култура

Разбулят тайните на последните царици на средновековна България

Животът на пос­лед­ните царици на сред­новековна Бъл­гария са обвити в неиз­вес­т­ност. Опит да се раз­були тай­ната на битието им бе нап­равен на дву…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

От два месеца фейсбук групите на фермерите преливат от предложения за продажби на цели стада с млечни животни

От два месеца фейс­бук групите н…

Прочети още:

Loading...