Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 211, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) ЕК е сключила договор за доставка на лекарство срещу коронавируса

ЕК е сключила договор за доставка на лекарство срещу коронавируса

Европейс­ката комисия съобщи вчера, че е сключила договор за дос­тавка на лекар­с­тво против ковид, произ­веж­дано от “Глаксо Смит Клайн“. В съоб­щението на ЕК се уточ­нява, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одоб­рен от Европейс­ката аген­ция по лекар­с­т­вата (ЕАЛ). Допълва се, че приложението на лекар­с­т­вото ще бъде въз­можно след раз­решение от ЕАЛ или от здрав­ните власти на дър­жавата, която прецени да го прилага.

Пред­виж­данията са препаратът да предот­в­ратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуж­даят от допъл­нителен прием на кис­лород. Лекар­с­т­вото е раз­работено на основата на изкус­т­вени антитела, които под­помагат работата на имун­ната сис­тема.

Към общес­т­вената поръчка за дос­тавка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 дър­жави от ЕС. Комисията не уточ­нява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 млрд. евро за борба с коронавируса. През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекар­с­тва може да бъдат одоб­рени в ЕС скоро — три до октом­ври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще със­тави списък от поне 10 въз­можни лечения на новата болест.

България

Икономика

Безработицата започва да расте

Безработицата започва да расте

Новорегис­т­рираните без­работни в цялата страна отново са повече от пос­тъпилите на работа — това сочат най-новите данни от специализираното на…

Прочети още:

Loading...

Култура

Разбулят тайните на последните царици на средновековна България

Животът на пос­лед­ните царици на сред­новековна Бъл­гария са обвити в неиз­вес­т­ност. Опит да се раз­були тай­ната на битието им бе нап­равен на дву…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

От два месеца фейсбук групите на фермерите преливат от предложения за продажби на цели стада с млечни животни

От два месеца фейс­бук групите н…

Прочети още:

Loading...