Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 186, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Пхенян и Сеул водят разговори за среща на върха

Пхенян и Сеул водят разговори за среща на върха

Пхенян и Сеул водят разговори за среща на върха

Сенверна и Южна Корея отварят отново бюрото за връзка в граничното селище Панминчжон

Северна Корея и Южна Корея водят раз­говори за отваряне наново на съв­мес­т­ното бюро за връзка, което Пхенян зрелищно взриви миналата година и за провеж­дане на среща на върха в рам­ките на усилията за въз­с­тановяване на отношенията, казаха три добре осведомени източ­ника от южнокорейс­кото правител­с­тво, цитирани от Рой­терс.

Южнокорейс­кият президент Мун Дже-ин и север­нокорейс­кият лидер Ким Чен-ун тър­сят начини за подоб­ряване на изос­т­рените отношения чрез раз­мяна на голям брой писма от април насам, казаха източ­ниците, пожелали да останат анонимни заради дип­ломатичес­ката деликат­ност на темата. Дис­кусиите са знак за подоб­ряването на връз­ките, които се влошиха през изминалата година, след като трис­т­ран­ните срещи на върха през 2018 г. дадоха определени надежди за помирение.

Меж­дукорейс­ките раз­говори могат да доп­ринесат също да бъдат рес­тар­тирани блокираните преговори между Пхенян и Вашин­г­тон, имащи за цел отказ на Северна Корея от ядрената и ракет­ната й прог­рама в замяна на облек­чаване на сан­к­циите.

Този въп­рос е от ключово значение за Мун, под­к­репата за когото намалява през пос­лед­ната му година на президен­т­с­кия пост. Мун е заложил политичес­кия си прес­тиж на подоб­ряването на отношенията със Северна Корея и доп­ринесе за организирането на историчес­ките срещи между Ким и тогаваш­ния американ­ски президент Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г.

Двете Кореи, който тех­нически са в със­тояние на война, след завър­ш­ването с примирие на Корейс­ката война от 195053 г., вчера въз­с­тановиха комуникацион­ните канали помежду си, които Северът прекъсна през юни миналата година. Двете страни обсъж­дат въз­с­тановяване на тях­ното съв­мес­тно бюро за връзка в пог­ранич­ното селище Пан­мин­ч­жон, казаха два източ­ника. Пхенян взриви предиш­ното бюро в гранич­ния си град Кесон през 2020 г. Двете Кореи раз­говарят също за организиране на среща на върха между Мун и Ким, но засега не се обсъжда нито кон­к­ретен график, нито други под­роб­ности заради пан­демията от коронавируса, допъл­ниха източ­ниците.

България

Икономика

Социалният министър: Пенсиите ще нараснат средно с 14 на сто

Социалният министър: Пенсиите ще нараснат средно с 14 на сто

До 600 лв. ще е ръстът на средната пенсия до края на годината, смята Гълъб Донев

Общо 47% от бъл­гар­с­ките пен­сионери живеят в риск от бед­ност …

Прочети още:

Loading...

Култура

Мария Лалева реди “Пасиансът на архангелите“ в роман

“Пасиан­сът на архан­гелите“, новият роман на Мария Лалева, излиза на 14 октом­ври. Издават “Книгомания“.Авторката раз­казва за семейс­тво, въвле…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Берое кани Любо Пенев за треньор

Берое кани Любо Пенев за треньор

Дните на наставника на тима от Стара Загора Петор Колев били преброени

Дните на треньора Петър Колев начело на Берое изг­леж­дат преб­роени. От …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Храните, създадени от български гени, са наше “оръжие“ срещу пандемиите

Храните, създадени от български гени, са наше “оръжие“ срещу пандемиите

Когато Бъл­гария е изпадала в катак­лизми, е излизала от теж­ката ситуация благодарение на продук­тите от соб­с­т­веното земеделие, казва акад. Ата…

Прочети още:

Loading...