Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря03032021

Брой 43, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Италианският премиер Джузепе Конте обмисля оставка

Италианският премиер Джузепе Конте обмисля оставка

Италианският премиер Джузепе Конте обмисля оставка

Целта е да сформира правителство с по-голямо мнозинство в парламента

Италиан­с­кият премиер Джузепе Конте обмисля да подаде оставка, за да може след това да сфор­мира ново правител­с­тво, раз­полагащо с по-голямо мнозин­с­тво в пар­ламента, пишат италиан­ски издания, предаде Рой­терс.

“Целта ми е да пос­тигна споразумение, което да съз­даде ясна политическа пер­с­пек­тива за управ­ление до края на ман­дата на този пар­ламент“, заяви Конте, цитиран от в. “Репуб­лика“. Според италиан­с­кото издание е въз­можно Конте да пред­с­тави остав­ката си на Сер­джо Матарела още днес, като след това ще се опита да сфор­мира нова управ­ляваща коалиция, която да раз­чита на под­к­репата на цен­т­рис­тки и “отговорни“ депутати.

Правител­с­т­вото на Конте загуби широкото си мнозин­с­тво в пар­ламента, след като пар­тията “Италия вива“ на бив­шия премиер Матео Ренци оттегли под­к­репата си от управ­ляващата коалиция, защото не одоб­рява правител­с­т­вената политика за справяне с кризата на коронавируса. “Италия Вива“ каза, че би се вър­нала в управ­ляващата коалиция, ако ней­ните искания бъдат изпъл­нени. Ключовото сред тях е Италия да кан­дидат­с­тва за заем от европейс­кия стабилизационен механизъм, за да под­помогне на здравеопаз­ването си да се справи с коронавирус­ната епидемия. Малко вероятно е “Движение 5 звезди“, което е в правител­с­т­вото, да приеме това искане. Нито една страна членка на ЕС не е изпол­з­вала този механизъм, защото има опасения, че парите са съпът­с­т­вани с нежелани условия.

Въп­реки че Конте спечели миналата сед­мица вот на доверие в пар­ламента, той не успя да си гаран­тира абсолютно мнозин­с­тво в Сената, което означава, че правител­с­т­вото му ще има зат­руд­нения да прокарва законодател­ните си инициативи, освен ако не си осигури допъл­нителна под­к­репа. Премиерът призова сенаторите цен­т­ристи и независимите сенатори да се присъединят към колегите си, под­к­репящи правител­с­т­вото, но досега мал­цина отк­лик­наха на този призив.

Според в. “Кориере дела сера“ Конте иска да върне Ренци отново в управ­ляващата коалиция и въз­намерява да сфор­мира “правител­с­тво на национал­ната сигур­ност“, което да раз­полага с под­к­репата на някои умерени дес­ноцен­т­ристи. За да засилят натиска върху депутатите, управ­ляващите пар­тии заявиха, че евен­туални пред­с­рочни избори ще бъдат един­с­т­веният начин за излизане от съз­далата се политическа ситуация, ако бързо не бъде намерено друго решение.

България

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

В седем от дванадесетте населени места у нас, където на 28 фев­руари се проведоха час­тични избори за кмет, БСП учас­тва със свои кан­дидати. Ед…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

В Ямбол започва 22-ят Международен маскараден фестивал “Кукерландия“

От 12 до 14 март в Ямбол и в някои села на община Тун­джа ще се със­тои 22-ят Меж­дународен мас­караден фес­тивал “Кукер­лан­дия“ и Национал­ният ку…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие