Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт02032021

Брой 43, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Може да му забранят да кандидатства отново за публична длъжност

Камарата на пред­с­тавителите на САЩ гласува президен­тът Доналд Тръмп за втори път да бъде под­ложен на импийч­мънт след обсадата на Капитолия миналата сед­мица. С това той стана пър­вият президент в историята на страната си, под­лаган 2 пъти на импийч­мънт, предаде АП.

Раз­в­ръз­ката, която беше очак­вана, идва само 7 дни преди Тръмп да напусне поста и изб­раният за президент Джо Бай­дън да встъпи в длъж­ност.

Резолюцията за импийч­мънта беше под­к­репена с 232 срещу 197 гласа.

Гласовете за одоб­ряването на инициативата обаче дой­доха и от двете пар­тии в американ­с­ката Камара на пред­с­тавителите; 10 репуб­ликанци гласуваха в под­к­репа на импийч­мънта.

Кон­т­ролираната от демок­ратите Камара на пред­с­тавителите обвини Тръмп в под­с­т­рекаване към метеж, след като тълпа негови привър­женици, раз­г­невени от твър­денията му за изборни фал­шификации, щур­муваха Кон­г­реса и временно прек­ратиха съв­мес­т­ното заседание на двете камари за утвър­ж­даването на победата на Бай­дън.

Импийч­мън­тът в Камарата на пред­с­тавителите ще доведе до съдебен процес в Сената.

За да бъде приз­нат за виновен Тръмп, е необ­ходимо мнозин­с­тво от 2/3 в гор­ната камара, която обаче все още е под кон­т­рола на репуб­ликан­ците.

Ще е нужно над десетина сенатори от репуб­ликан­ците да го приз­наят за виновен, но засега нито един не е дал заявка, че ще стори подобно нещо.

Доста малко вероятно изг­лежда да се стигне до раз­в­ръзка преди полагането на клетва от Бай­дън като президент. Макар и да може да се окаже твърде късно да отс­т­ранява Тръмп от власт, Сенатът може също така да гласува да му бъде заб­ранено да се кан­дидатира отново за пуб­лична длъж­ност, за което ще е нужно само обик­новено мнозин­с­тво.

През 2019 г. Тръмп отново беше под­ложен на импийч­мънт, но миналата година Сенатът го оправда.

България

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

В седем от дванадесетте населени места у нас, където на 28 фев­руари се проведоха час­тични избори за кмет, БСП учас­тва със свои кан­дидати. Ед…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

В Ямбол започва 22-ят Международен маскараден фестивал “Кукерландия“

От 12 до 14 март в Ямбол и в някои села на община Тун­джа ще се със­тои 22-ят Меж­дународен мас­караден фес­тивал “Кукер­лан­дия“ и Национал­ният ку…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие