Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет04122020

Брой 234, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Над 100 полицаи са ранени при сблъсъци с демонстранти в Ирак

Езат Ибрахим ал Дури — зловещият номер 2 в режима на ирак­с­кия президент Сад­дам Хюсеин и който през 2003 г. беше сред най-издирваните от американ­ците високопос­тавени служители, е починал, обявиха неговата пар­тия и дъщерята на покой­ния ирак­ски дик­татор, предаде АФП.

Мъжът, за чиято глава САЩ бяха обявили наг­рада от 10 млн. долара по време на нах­луването, свалило от власт пар­тията Баас, която управ­ляваше Ирак от 1968 г., се укриваше. В съоб­щенията за смъртта му не се посоч­ват причината и мяс­тото на смъртта му.

Под­насям съболез­нования по повод смъртта на другаря в бор­бата Ибрахим ал Дури, написа в пос­лание дъщерята Рагад Сад­дам Хюсеин.

Пар­тия Баас също пуб­ликува съоб­щение за смъртта на човека, който през 2003 г. беше зам.-председател на революцион­ния коман­ден съвет и вицеп­резидент на Ирак.

След 2003 г. баасис­тите изиг­раха ключова роля в бунта срещу американ­ците, преди да се сближат с джихадис­т­ката групировка “Ислям­ска дър­жава“ (ИД), победена военно в Ирак през 2017 г.

Във видео, раз­п­рос­т­ранено в интер­нет през 2016 г., Дури нарече “герои“ членовете на ИД, които зав­ладяха големи части от Ирак след юни 2014 г.

Дури беше тясно свър­зан и с Армията на мъжете от нак­ш­бан­дийс­кия орден, от която бяха значителен брой бойци, учас­т­вали в бунта.

Над 100 полицаи и служители на силите за сигур­ност са ранени в сблъсъците с демон­с­т­ранти в Баг­дад и още няколко ирак­ски града.

Според правозащит­ниците в цялата страна при сблъсъците са били ранени 139 учас­т­ници от силите на реда, включително и 7 офицери“, както и 32-ма демон­с­т­ранти.

Масовите демон­с­т­рации отбелязаха пър­вата годиш­нина от широкомащаб­ните протес­тни акции, обх­ванали столицата и отделни райони в южната и цен­т­рал­ната части на Ирак.

България

Икономика

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Бъл­гарите планират да отделят 25 процента от месеч­ните си доходи или средно по 269 евро на домакин­с­тво за праз­нични раз­ходи по Коледа — това…

Прочети още:

Loading...

Култура

Фестивалът „Златен ритон“ще премине онлайн

25-ото издание на фес­тивала за бъл­гар­ско докумен­тално и анимационно кино „Златен ритон“ ще пред­с­тави онлайн и без­п­латно най-новите филми от …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Волейболистите на България ще играят на Мондиал 2022

Мъж­кият ни национален тим по волей­бол може да се счита за сигурен учас­т­ник на светов­ното пър­вен­с­тво през 2022 година. Това стана ясно, след …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...