Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб28112020

Брой 229, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония заяви вчера, че няма да под­пише договор на ООН за заб­рана на ядрените оръжия и не под­к­репя влизането му в сила догодина, предаде АП. По този начин правител­с­т­вото отх­върли желанието на оцелели от атом­ните бом­бар­дировки японци, които призовават страната да се присъедини към споразумението и да работи за свят без ядрени оръжия.

ООН пот­върди в събота, че 50 дър­жави са ратифицирали договора, проп­равяйки пътя за влизането му в сила до 90 дни. Съоб­щението беше привет­с­т­вано от против­ници на ядрените оръжия. Споразумението обаче среща силна съп­ротива от САЩ и други водещи ядрени сили. Глав­ният сек­ретар на япон­с­кото правител­с­тво Кацуноби Като каза, че Токио споделя стремежа за свят без ядрени оръжия, но не смята, че договорът е начинът за пос­тигането на тази цел. “Под­ходът на Япония е раз­личен от този на договора и няма промяна в нашата позиция да не го под­пишем“, заяви той.

Япония отказва да под­пише договора, въп­реки че е един­с­т­вената дър­жава в света, преживяла ядрени нападения. Тя също така не иска да притежава, произ­вежда или приема на своя територия ядрени оръжия. В страната са раз­положени 50 000 американ­ски вой­ници, а страната е защитена от американ­с­кия ядрен чадър. Ней­ният договор за сигур­ност със САЩ също услож­нява усилията за присъединяването й към споразумението за заб­рана на ядрените оръжия.

България

Икономика

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен

Бъл­гар­с­ката търговско-промишлена палата никога не е била привър­женик на раз­даването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Тр…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Почина Димитър Ларгов

Почина Димитър Ларгов

На 84-годишна въз­раст ни напусна бив­шият капитан на национал­ния отбор и президент на Бъл­гар­с­кия фут­болен съюз Димитър Лар­гов. Спор­т­ната кари…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...