Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония няма да подпише договор за забрана на ядрените оръжия

Япония заяви вчера, че няма да под­пише договор на ООН за заб­рана на ядрените оръжия и не под­к­репя влизането му в сила догодина, предаде АП. По този начин правител­с­т­вото отх­върли желанието на оцелели от атом­ните бом­бар­дировки японци, които призовават страната да се присъедини към споразумението и да работи за свят без ядрени оръжия.

ООН пот­върди в събота, че 50 дър­жави са ратифицирали договора, проп­равяйки пътя за влизането му в сила до 90 дни. Съоб­щението беше привет­с­т­вано от против­ници на ядрените оръжия. Споразумението обаче среща силна съп­ротива от САЩ и други водещи ядрени сили. Глав­ният сек­ретар на япон­с­кото правител­с­тво Кацуноби Като каза, че Токио споделя стремежа за свят без ядрени оръжия, но не смята, че договорът е начинът за пос­тигането на тази цел. “Под­ходът на Япония е раз­личен от този на договора и няма промяна в нашата позиция да не го под­пишем“, заяви той.

Япония отказва да под­пише договора, въп­реки че е един­с­т­вената дър­жава в света, преживяла ядрени нападения. Тя също така не иска да притежава, произ­вежда или приема на своя територия ядрени оръжия. В страната са раз­положени 50 000 американ­ски вой­ници, а страната е защитена от американ­с­кия ядрен чадър. Ней­ният договор за сигур­ност със САЩ също услож­нява усилията за присъединяването й към споразумението за заб­рана на ядрените оръжия.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Земеделие