Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб05122020

Брой 234, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Американ­ски изс­ледователи, проучили шим­пан­зета в резер­ват в Уганда и установили, че и те, досущ като хората, започ­ват да под­бират по-внимателно приятелите си с нап­ред­ването на въз­растта, пише в. “Дейли мейл“.

Тех­ният приятел­ски кръг се стес­нява и те залагат на по-стойностни другари в живота. Връз­ките на шим­пан­зетата стават също така по-позитивни, когато те попад­нат в зряла въз­раст.

Екипът на Алек­сан­дра Розати от универ­ситета в Мичиган осъщес­т­вил 78 000 часа наб­людения върху социал­ните отношения на тези човекоподобни май­муни в течение на две десетилетия. В проуч­ването били обх­ванати 21 мъжки шим­пан­зета на въз­раст между 15 и 58 години.

Сам­ците на стари години пред­почитали да общуват с установени приятели, доказали вер­ността си. Те не се интересували от нови запоз­нан­с­тва, раз­читайки на старите.

Шим­пан­зетата ветерани изг­раж­дали по-позитивни връзки в срав­нение с младоците, които често изпадали в ненужни кон­ф­ликти.

“Най-интересното в случая е удивител­ната прилика на шим­пан­зетата с човеш­ките същес­тва, изтъква Алек­сан­дра Розати. С въз­растта тези животни са склонни да пред­почитат по-тесен кръг от стой­нос­тни приятел­с­тва, да тър­сят мир и спокойс­т­вие!“

Нап­ример 40-годишен мъжки екзем­п­ляр има средно 3 пъти повече висококачес­т­вени приятел­с­тва и 1/3 повече жен­ски приятел­с­тва.

България

Икономика

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Бъл­гарите планират да отделят 25 процента от месеч­ните си доходи или средно по 269 евро на домакин­с­тво за праз­нични раз­ходи по Коледа — това…

Прочети още:

Loading...

Култура

Фестивалът „Златен ритон“ще премине онлайн

25-ото издание на фес­тивала за бъл­гар­ско докумен­тално и анимационно кино „Златен ритон“ ще пред­с­тави онлайн и без­п­латно най-новите филми от …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Волейболистите на България ще играят на Мондиал 2022

Мъж­кият ни национален тим по волей­бол може да се счита за сигурен учас­т­ник на светов­ното пър­вен­с­тво през 2022 година. Това стана ясно, след …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...