Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб05122020

Брой 234, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Иззеха десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия

Все повече масови грабежи се извър­ш­ват в Нигерия въп­реки реп­ресиите и призивите за спокойс­т­вие след 2 сед­мици демон­с­т­рации, които изг­лежда пос­тепенно прерас­т­ват в гладни бун­тове в най-населената дър­жава в Африка, съобщи АФП.

Видеок­липове, цир­кулиращи в социал­ните мрежи, шокираха в събота Нигерия. Те показаха пляч­кос­ването на склад за хранителни продукти в Джос, Цен­т­рална Нигерия, където се съх­раняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били пред­наз­начени за раз­даване на населението по време на каран­тината през март и април.

Малки групи хора нах­луха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зър­нени храни, раз­казва жур­налист на АФП от мяс­тото на събитието.

“И така, по време на зат­варянето бяхме гладни, а те криеха храната!“, въз­к­ликва Мафег Пам, жителка на Джос: “Какво правител­с­тво имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват“.

“Те крият тази храна от началото на каран­тината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?“, каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати “Не е за продан. Правител­с­тво на Нигерия“.

В няколко града на страната масовите грабежи продъл­жават, като нап­ример в Еде в югозапад­ния щат Осун, където няколко хиляди души също нах­луха и раз­г­рабиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.

Нигерия, най-големият произ­водител на пет­рол в Африка с 200 млн. души население, е раз­тър­сена от протес­тно движение, започ­нало в Лагос преди 2 сед­мици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антип­равител­с­т­вени демон­с­т­рации. 12 души бяха убити при смаз­ването на протес­тите по инфор­мация на “Амнести интер­нешънъл“.

България

Икономика

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Бъл­гарите планират да отделят 25 процента от месеч­ните си доходи или средно по 269 евро на домакин­с­тво за праз­нични раз­ходи по Коледа — това…

Прочети още:

Loading...

Култура

Фестивалът „Златен ритон“ще премине онлайн

25-ото издание на фес­тивала за бъл­гар­ско докумен­тално и анимационно кино „Златен ритон“ ще пред­с­тави онлайн и без­п­латно най-новите филми от …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Волейболистите на България ще играят на Мондиал 2022

Мъж­кият ни национален тим по волей­бол може да се счита за сигурен учас­т­ник на светов­ното пър­вен­с­тво през 2022 година. Това стана ясно, след …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...