Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря28102020

Брой 207, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Избухнаха сражения между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

Избухнаха сражения между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

Избухнаха сражения между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

Двете страни се обвиняват взаимно коя е нападнала първа

В неделя се стигна до нов изб­лик на насилие между Азер­байджан и Армения заради Нагорни Карабах. Двете страни съоб­щиха за военни и цивилни жер­тви при теж­ките сражения и си отп­равиха взаимни обвинения коя е напад­нала първа, предаде ТАСС.

Армен­с­ките сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че Азер­байджан е започ­нал офан­зива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на неговата армия.

В региона е въведено военно положение и обявена всеобща мобилизация на мес­т­ните жители, навър­шили 18 години.

Минис­тер­с­т­вото на отб­раната на Армения, която под­к­репя отцепилата се от Азер­байджан област, съобщи за свалени азер­байджан­ски 2 хеликоп­тера и 3 дрона.

Минис­тер­с­т­вото на отб­раната на Азер­байджан каза, че неговата армия е пред­п­риела кон­т­раофан­зива след атака на сепаратис­тите и че е загубила само 1 вер­толет, чийто екипаж е нев­редим. Според него 12 противовъз­душни батареи на против­ника са били унищожени.

Азер­байджан­с­кото президен­т­с­тво съобщи за “мър­тви и ранени сред цивил­ните и воен­ните“.

Сраженията продъл­жават, казаха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес.

Заради ситуацията в Нагорни Карабах армен­с­кият пат­риарх Карекин Втори незабавно прекъсна посещението си във Ватикана, където тряб­ваше да се срещне с папа Фран­циск, и се върна в Армения.

Тур­ция осъди решително “нападението на Армения срещу Азер­байджан“ и изрази под­к­репата си за Баку в кон­ф­ликта му с Ереван, предаде ТАСС, като се позова на Ибрахим Калън, говорителя на президента Реджеп Ердоган.

Рус­кото минис­тер­с­тво на вън­ш­ните работи призова страните в кон­ф­ликта незабавно да прек­ратят огъня и да започ­нат преговори.

България

Коронавирусът у нас: Отново епидемичен взрив

Коронавирусът у нас: Отново епидемичен взрив

42-ма души са загубили бит­ката с коронавируса през пос­лед­ното денонощие. 2 243 са новите случаи при нап­равени малко над 7 600 PCR теста, кое…

Прочети още:

Loading...

Култура

Започва символично издание на фестивала в Кан

Кинофес­т­валът в Кан, който отмениха през пролетта заради пан­демията от Covid-19, организира сим­волично трид­невно мини издание с прожек­ция на…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Рома отрази уволнението на треньора на ЦСКА

След­ващият съпер­ник на ЦСКА в груповата фаза на Лига Европа Рома отрази раз­дялата на клуба от “Бъл­гар­ска армия“ с досегаш­ния нас­тав­ник Стаме…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...