Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря28102020

Брой 207, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на починалата миналата сед­мица американ­ска вър­ховна съдийка Рус Гин­с­бърг ще бъде издиг­ната в ней­ния роден кв. “Брук­лин” в Ню Йорк, предаде АП.

На 87-годишна въз­раст тя бе най-старата от 9-те съдии във Вър­хов­ния съд на САЩ. Тя беше и видна радетелка на правата на жените.

Гин­с­бърг е починала в дома си във Вашин­г­тон, заобиколена от членовете на своето семейс­тво, след продъл­жително боледуване от метас­татичен рак на пан­к­реаса, се казва в съоб­щението на Вър­хов­ния съд.

Гин­с­бърг бе член на най-висшата съдебна инс­тан­ция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американ­с­ките либерали .

“Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Вър­хов­ния съд загубихме скъп колега. Днес скър­бим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запом­нят Рут Гин­с­бърг такава, как­вато я поз­навахме ние — неуморен и решителен борец за правосъдие“, каза пред­седателят на съда Джон Робъртс в изяв­ление по повод кон­чината й.

Гин­с­бърг е израс­нала в работ­ническо семейс­тво в нюйор­к­с­кия квар­тал “Брук­лин”, за да се издигне до пиедес­тала на един от най-авторитетните юристи в САЩ.

Гласът й бе решаващ при ключови решения на Вър­хов­ния съд, гаран­тиращи равни права за жените, раз­ширяване на правата на ЛГБТ-общността и запаз­ването на правото на аборт.

Гин­с­бърг е родена в Брук­лин през 1933 г.

България

Икономика

16,6 млрд. лева дупка в бюджета

16,6 млрд. лева дупка в бюджета

Скоростта на увеличение на нашия дълг над­вишава темпа на рас­теж на икономиката ни и това се прев­ръща в тен­ден­ция“, комен­тира от Лон­дон проф.…

Прочети още:

Loading...

Култура

Михаил Белчев събира звезди в НДК

Михаил Белчев събира звезди в НДК

Михаил Бел­чев е сценарист на големия кон­церт „Третият лъч“, който събира звезди от няколко генерации в НДК. При 30 процента от капацитета на…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Диков прати Локомотив (Сф) на върха във Втора лига

Отборът на Локомотив (София) се върна на върха във Втора лига, след като надви трудно с 3:2 Струм­ска слава. Двубоят от 11-ия кръг на ста…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Британски фермери търсят българи да им гледат пуйките

Британски фермери търсят българи да им гледат пуйките

Произ­водителите на пуйки във Великоб­ритания нас­тояват за спешно изк­лючение за набиране до края на месеца на 1000 сезонни работ­ници от чуж­бин…

Прочети още:

Loading...