Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед24012021

Брой 15, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Барбадос се отказа от върховенството на британската корона

Барбадос се отказа от върховенството на британската корона

Мал­ката кариб­ска дър­жава Бар­бадос обяви, че ще отх­върли вър­ховен­с­т­вото на британ­с­ката корона и ще стане репуб­лика до края на ноем­ври след­ващата година, предаде АФП.

Кон­с­титуцион­ната раз­дяла беше обявена от генерал­ната губер­наторка на ост­рова Сан­дра Мей­сън в реч пред мес­т­ния пар­ламент. “След като получи независимост преди повече от половин век, нашата страна не може да храни повече никакви съм­нения в способ­ността си да се самоуп­рав­лява“, обясни Мей­сън. “Дойде часът да кажем наис­тина довиж­дане на нашето колониално минало. Бар­бадос­ците искат бар­бадоски дър­жавен глава“, добави официал­ната пред­с­тавителка на британ­с­ката кралица.

Елизабет Втора ще загуби суверенитета си над една от пос­лед­ните дър­жави от британ­с­ката Общ­ност на нациите, която я приз­наваше за дър­жавен глава. Почти всички те са бивши британ­ски колонии, получили независимост. Говорител на Бъкин­гам­с­кия дворец заяви, че решението зависи “от влас­тите и населението на Бар­бадос“.

Ост­ровът с площ само 430 кв.км е особено популярен турис­тически обект сред британ­с­кото висше общес­тво. През 2019 г. жителите на Бар­бадос бяха 287 000, по данни на Светов­ната банка.

Икономика

Култура

„Червената шапчица“ е любим спектакъл за деца

На 23 януари от 11.00 ч. на Голяма сцена в Софийс­ката опера и балет ще се играе пред­с­тав­ление на всички деца по приказ­ката на Шарл Перо „Чер…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Шефовете на двата клуба са си стиснали ръцете, остава нидерландецът да подпише своя договор

Нападателят на Лев­ски Найджъл Робърта ще продължи…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...