Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 113, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Пекин: Завръщането на Макартизма е лоша новина за САЩ

Пекин: Завръщането на Макартизма е лоша новина за САЩ

През последните дни се появи новината, че американското правителство обмисля да забрани на членове на ККП и техните семейства да посещават САЩ, което предизвика критики в самата страна и сред международната общност. Анализатори коментират, че провокациите на американските политици са в разрез с желанията на двата народа и тенденцията за развитие на света, се казва в коментар на Радио „Китай”.

Маккартизмът е политическо течение от средата на миналия век в САЩ, инициирано от американския сенатор Джоузеф Маккарти, което прераства в мащабна кампания срещу комунизма, включваща масово следене, подслушване и репресии на комунисти и техни симпатизанти. Много хора от левите сили в САЩ бяха подложени на политически натиск. През 1954 г. американският сенат прие резолюция, с която осъди маккартизма.

От старта на епидемията, хора като Маккарти сякаш отново се появиха в САЩ. Някои американски политици се изказа за окончателно прекъсване на връзките с Китай. Някои се намесват във вътрешните работи на Китай по делата, свързани с Хонконг, Синдзян, Тайван и Южнокитайско море. Майк Помпео, Питър Наваро и други антикитайски политици разпространяват твърдения, очернящи Китай и провокират разединение в отношенията между ККП и китайския народ.

Някои западни наблюдатели посочиха, че опитът на американските политици за възпрепятстване на китайското развитие доказа хегемонизма и идеите им, останали от времето на Студената война.

Започването на нова Студена война и връщането на маккартизма не отговаря на тенденцията на времето и ще навреди на световния мир.

Китайско-американските отношения са важни за света и са обвързани с мира и стабилността. В момента ръководителите на много страни призоваха за засилване на диалога между Китай и САЩ, за да избегнат конфронтацията. Своевременното подкопаване на китайско-американските отношения е в разрез с общото очакване за мира и развитието на различните страни и ще изолира САЩ от международната общност.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...