Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон23112020

Брой 226, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Шиндзо Абе изпрати дар в спорния храм Ясукуни

Шиндзо Абе изпрати дар в спорния храм Ясукуни

Шиндзо Абе изпрати дар в спорния храм Ясукуни

Япон­с­кият премиер Шин­дзо Абе ритуално дари клонка от свещено дърво на спор­ния храм Ясукуни, което накара Южна Корея да изрази “дъл­бокото си съжаление“, предаде ДПА.

Очаква се, че кон­сер­ватив­ният министър-председател ще се въз­държи от посещение на 150-годишния военен мемориал по време на започ­ващия идния втор­ник негов 4-ридневен есенен фес­тивал.

Храмът е източ­ник на нап­режение със страни като Китай и Южна Корея. В него се почита паметта на загинали във войни 2,46 млн. японци, в това число 14 висши офицери воен­ноп­рес­тъп­ници от Втората световна война.

Япон­с­кият минис­тър за Окинава и Север­ните територии Сеичи Ето се помоли в храма вчера. Той стана пър­вият минис­тър от япон­ско правител­с­тво, който прави това от над 2 години.

Очаква се по време на есен­ния си фес­тивал храмът да бъде посетен от десетки япон­ски депутати.

Южна Корея изразява “дъл­бокото си съжаление, че правител­с­т­вото и пар­ламен­тар­ните лидери на Япония отново са изп­ратили дарове или са посетили храма Ясукуни, който въз­х­валява окупатор­с­ките войни на Япония“, се заяви южнокорейс­кото вън­шно минис­тер­с­тво.

В тек­ста се под­чер­тава, че “Япония може да доп­ринесе за бъдещото раз­витие на отношенията между Южна Корея и Япония и да спечели доверието на съсед­ните страни едва когато лидерите на Япония покажат с дейс­т­вия, че проявяват смирение към миналото“.

Икономика

Култура

Спорт

Атлетико удари Барса в мач №800 на Меси

Атлетико (Мад­рид) победи у дома Бар­селона с 1:0 в дер­бито от десетия кръг на испан­с­ката Ла Лига. Това бе юбилееен мач №800 за звез­дата Л…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

ГЕРБ ще замазва гафовете си в земеделието с европарите за възстановяване от пандемията

ГЕРБ ще замазва гафовете си в земеделието с европарите за възстановяване от пандемията

Симеон Караколев, пред­седател на Национал­ната овцевъдна и козевъдна асоциация, алар­мира, че годишно 20 млн. лв. се източ­ват с вир­туални живо…

Прочети още:

Loading...