Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27012021

Брой 18, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бойната авиация на Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Бойната авиация на Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Бойната авиация на Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Владимир Путин нареди до 2028 г. да бъдат осигурени 76 самолета Су-57 за три авиополка

Президен­тът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изт­ребители от пето поколение Су-57. Произ­водителят нап­рави отс­тъпка от цената и рус­кият бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от пред­виденото, пише “РБК“.

До 2028 г. с изт­ребители Су-57 трябва да бъдат преоборуд­вани най-малко три полка от рус­ката армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи. Рус­ките многоцелеви изт­ребители Су-35С и Су-57 са “машини с уникални харак­терис­тики, най-добрите в света“, отбеляза президен­тът. Глав­нокоман­д­ващият раз­пореди в същия срок да се модер­низира и ней­ният хеликоп­терен парк с най-малко 100 съв­ременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Дър­жав­ната прог­рама на Русия за покупка на въоръжения пред­виж­даше войс­ките да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вес­т­никът. Печатът обаче цитира уточ­нение на Владимир Путин, че воен­ната промиш­леност прави двай­сет­п­роцен­това отс­тъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е пър­вият руски изт­ребител от пето поколение; точ­ните му харак­терис­тики не се съоб­щават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас “въздух-въздух“ и “въздух-земя“. От фев­руари 2018 г. машини от този модел се изп­роб­ваха в бойни условия в Сирия, припомня “Извес­тия“.

По данни на “Комер­сант“ договорът за покупка на 76 изт­ребителя Су-57 е на стой­ност около 170 млрд. рубли. “Това го прави най-големия в историята на авиацията и гаран­тира, че мощ­нос­тите на авиацион­ния завод в Ком­сомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие нап­ред. Споразумението може да бъде под­писано в присъс­т­вието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019“ през юли т. г., добавя всекид­нев­никът.

България

Икономика

Търговци искат незабавно отваряне, не са получили нито лев от държавата

Търговци искат незабавно отваряне, не са получили нито лев от държавата

Тър­гов­ски обекти, зат­ворени заради противоепидемич­ните мерки, нас­тояват да заработят вед­нага, дори с цената на по-малко работни дни и ограни…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кенет Брана ще изиграе Борис Джонсън в сериал

Кенет Брана ще изпълни ролята на премиер — минис­тър на Анг­лия Борис Джон­сън в сериала „Този цар­с­т­вен ост­ров“, който се фокусира върху пан­дем…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Георги Донков: Всичко в Левски приключи за една нощ

Георги Донков: Всичко в Левски приключи за една нощ

Треньорът обясни защо не е поел националния отбор

Бив­шият фут­болист и помощник-треньор на Лев­ски Георги Дон­ков раз­кри защо не е поел национал…

Прочети още:

Loading...

Земеделие