Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 98, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Най-големият круизен кораб “Симфония на моретата“ пое на първия си курс

Най-големият круизен кораб “Симфония на моретата“ пое на първия си курс

Най-големият круизен кораб “Симфония на моретата“ пое на първия си курс

Най-големият круизен кораб света, “Сим­фония на моретата“, пос­т­роен в корабос­т­роител­ницата Ес Те Икс Франс в запад­ния френ­ски град Сен-Назер, в събота вдигна котва пред съб­ралото се за събитието множес­тво, за да отп­лава на пър­вия си курс към испан­с­кия град Малага, предаде АФП.

Корабът, на стой­ност около 1 милиард евро, е дълъг 362 м и широк 66 м. Той може да поеме над 8000 души, включително 2200 души екипаж.

С няколко метра и няколко допъл­нителни каюти, той отнема пър­вен­с­т­вото от своя брат близ­нак — кораба “Хар­мония на моретата“, който френ­с­кият корабос­т­роител предаде през май 2016 г. на същия корабособ­с­т­веник Роял карибиън крузис.

В пър­вия си сезон на вода “Сим­фония на моретата“ ще извър­шва круизи в Средиземно море, а през есента ще прис­тигне в пос­тоян­ното си прис­танище в Маями, САЩ. Корабът е същин­ски плаващ град, с рес­торанти и места за раз­в­лечения на площ над 66 000 кв. м. Той си има дори соб­с­т­вен Сен­т­ръл парк като в Ню Йорк, с 12 000 рас­тителни вида.

Това е тринай­сетият кораб, пос­т­роен в Сен-Назер за историчес­кия клиент Роял карибиън, и чет­вър­тият път­нически кораб от клас “Оазиз“. Ес Те Икс Фран­ция има поръчка за пети път­нически кораб от същия клас, който трябва да бъде дос­тавен през юни 2021 г.

България

Икономика

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Спочти 100% са се повишили раз­ходите за декар земедел­ска продук­ция в сек­тор “Плодове и зелен­чуци“, това са наб­людения на произ­водители от Го…

Прочети още:

Loading...

Култура

Седмица на българската книга започва в Париж

Бъл­гар­с­кият кул­турен инс­титут във френ­с­ката столица пос­реща праз­ника на бъл­гар­с­ката прос­вета и кул­тура 24 май със седем дни, пос­ветени на бъ…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Трима родни щангисти отказаха на Катар

Трима от най-добрите ни щан­гисти отх­вър­лиха пред­ложение да се със­тезават за Катар на олим­пийс­ките игри в Париж през 2024 г. Офер­тата е била …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...