Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 235, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Вашингтон е против Мугабе да стане посланик на добра воля на СЗО

Вашингтон е против Мугабе да стане посланик на добра воля на СЗО

Вашингтон е против Мугабе да стане посланик на добра воля на СЗО

Номинирането на зим­баб­вийс­кия президент Робърт Мугабе за пос­ланик на добра воля на Светов­ната здравна организация (СЗО) “противоречи на идеалите на ООН“, заяви Дър­жав­ният депар­тамент на САЩ, цитиран от АФП.

“Американ­с­кото правител­с­тво наложи сан­к­ции на президента Мугабе заради прес­тъп­ления срещу своя народ и зап­лахата, която пред­с­тав­лява за мира и стабил­ността. Тази номинация ясно противоречи на идеалите на ООН за опаз­ване на човеш­ките права и човеш­кото дос­тойн­с­тво“, посоч­ват от Дър­жав­ният депар­тамент.

Канада нап­раво поиска да бъде отменена номинацията, която по думите на премиера Джъс­тин Трюдо е “абсур­дна“ и “напълно неп­рием­лива“.

“Като чух да се говори за номинацията на Мугабе от СЗО, помис­лих, че това е лоша пър­воап­рил­ска шега“, заяви Трюдо на прес­кон­ферен­ция.

Генерал­ният дирек­тор на СЗО Тед­рос Геб­рейесус каза, че е помолил Мугабе да стане пос­ланик на добра воля, за да помогне за справянето с незаразни болести, като нап­ример инфар­к­тите и аст­мата в Африка.

Тази номинация предиз­вика критики от цял свят — от страни членки на СЗО и неп­равител­с­т­вени организации, които напос­ледък критикуват влошаването на здрав­ната сис­тема в Зим­бабве.

Мугабе отдавна е под­ложен на сан­к­ции от САЩ заради нарушенията на човешки права в страната му.

Етиопецът Тед­рос Аданом Геб­рейесус тази година стана пър­вият африканец, който оглавява СЗО. Той заяви, че Мугабе може да изпол­зва новата си роля, “за да оказва влияние на колегите си в региона да издиг­нат бор­бата с незараз­ните болести в приоритет“.

България

Правителството обсъжда ответни мерки за Шенген

Правителството обсъжда ответни мерки за Шенген

Възраженията на Нидерландия са свързани с отпадналия през 2019 г. мониторинг, съобщи вътрешният министър

Правител­с­т­вото ще има готов­ност да р…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...