Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Израел ще махне металните детектори около джамията “Ал Акса” в Ерусалим

Израел ще махне металните детектори около джамията “Ал Акса” в Ерусалим

Израел ще махне металните детектори около джамията “Ал Акса” в Ерусалим

Мюсюлманските лидери обвиняват Нетняху, в опит да разшири контрола над светинята

Израел­с­ките власти ще демон­тират метал­ните детек­тори на входовете към “Площада на джамиите” в Ерусалим и ще ги заменят с други сред­с­тва за наб­людение, обяви в дек­ларация правител­с­т­вото на Бенямин Нетаняху, цитирано от АП.

Нап­режението в Ерусалим рязко се засили, след като влас­тите мон­тираха метал­ните детек­тори на входовете към ком­п­лекса на джамията “Ал Акса”. Тази мярка бе пред­п­риета, след като на 14 юли въоръжени мъже убиха там двама израел­ски полицаи.

Решението на Израел да премахне детек­торите изг­лежда е част от споразумение, по силата на което израел­ски дип­ломати бяха репат­рирани от Йор­дания, раз­к­рива британ­с­кият в. “Гар­диън“. Сред тях беше и охранителят, учас­т­вал в прес­т­рел­ката, в която загинаха двама йор­данци, и когото Аман искаше да раз­пита.

В крат­кото изяв­ление се казва, че Израел “прие препоръките на органите за сигур­ност да наложи мерки за сигур­ност, базирайки се на нап­ред­нали тех­нологии, вместо детек­торите за метал, за да гаран­тира сигур­ността на посетителите и молещите се в Стария град и на Храмовия хълм“.

По силата на плана израел­с­ката полиция сега ще засили присъс­т­вието си около свещения обект. Не се съоб­щава обаче кога ще бъдат премах­нати детек­торите или с какво ще бъдат заменени. Според израел­ски медии алтер­нативата са камери с висока раз­делителна способ­ност, които могат да засичат скрити пред­мети.

Мюсюл­ман­ски лидери обвиняват Нетаняху в опит да раз­шири кон­т­рола на Израел над обекта, свещен както за мюсюл­мани, така и за евреи, като инс­талира детек­тори за метал.

Мнозина израелци и техни лидери смятат, че причините за неот­дав­наш­ното насилие в Ерусалим се коренят не в детек­торите, а в омразата на палес­тин­ците към Израел и отх­вър­лянето на идеята за еврейска дър­жава.

Икономика

Loading...

Спорт

Рекордна седма “Златната топка“ за Лео Meси

Рекордна седма “Златната топка“ за Лео Meси

Лионел Меси спечели рекор­дна седма “Златна топка“. Аржен­тинецът изп­ревари Роберт Леван­дов­ски (Байерн, Полша) за цен­ния приз за 2021 година в…

Прочети още:

Loading...

Земеделие