Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тежка суша опустошава реколтата в Южна Европа

Тежка суша опустошава реколтата в Южна Европа

Тежка суша опустошава реколтата в Южна Европа

Прогнозите са за спад в производството на зехтин в Италия и Испания

Сушата в Южна Европа зап­лашва да намали зър­нената реколта в Италия и части на Испания до най-ниското рав­нище от поне 20 г., като ще засегне и други харак­терни за региона продукти — мас­лините и бадемите, пише Рой­терс.

Италиан­с­кият произ­водител на твърда пшеница и млечни продукти Атилио Токи е видял през зимата предуп­редителни знаци за пред­с­тояща теж­ката суша в неговото имение на около километър и половина от тос­кан­с­кото крайб­режие. Когато не заваля и в началото на пролетта, раз­б­рахме, че положението вече е непоп­равимо, каза той, допъл­вайки, че вече е мон­тирал вен­тилатори, за да охлажда кравите си, страдащи от жегата.

Най-голямата испан­ска област, отг­леж­даща жито, Кас­тилия и Леон, е особено тежко засег­ната, като загубите на рекол­тата се изчис­ляват на 6070%. Тази година не беше лоша, беше катас­т­рофална. Не мога да си спомня такава година от 1992-ра, когато бях дете, казва Хоакин Антонио Пино, произ­водител на зърно от Син­лабахос, Авила. Пино казва, че много от нивите му дори не са ожънати, тъй като приходите от рекол­тата няма да пок­рият зап­латите на работ­ниците, които ще я съберат.

Макар ЕС като цяло да е голям износител на зърно Испания и Италия раз­читат на внос от страни като Фран­ция, Великоб­ритания и Украйна. Испан­с­кият внос на мека пшеница се очаква да нарасне с над 40% до 5,6 млн. т през пазар­ната 20172018 г., според анализатори. Сушата под­к­репи европейс­ките фючърси на пшеница, които се повишиха с около 6% от началото на юни, макар че пер­с­пек­тивите за богата реколта във Фран­ция тази година трябва да гаран­тират адек­ватно пред­лагане като цяло в Евросъюза.

Испания и Италия също така са сред водещите произ­водители на зех­тин в света. Очаква се произ­вод­с­т­вото и в двете страни да намалее. Вероятно спадът ще бъде особено голям в Италия, където сушата е поред­ният проб­лем за фер­мерите, отг­леж­дащи мас­лини, напад­нати през пос­лед­ните години от насекоми и бак­терии. Меж­дународ­ният съвет за мас­лините прог­нозира спад на италиан­с­ката реколта с 60 %.

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...