Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 113, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Скандинавия отдавна е в плановете на НАТО

Скандинавия отдавна е в плановете на НАТО

България е подредена в регионалните блокове за конфронтация с Русия

Владислав Гулевич

Ускореният ход на Швеция и Финландия към НАТО на Запад бе наречен отговор на военните действия на Русия в Украйна, като се посочва, че членството на двете страни в алианса ще усили техния отбранителен потенциал. Всъщност става дума за съвсем друго - за създаване на потенциална заплаха по периметъра на Русия. При това няма съмнение, че ако на територията на тези страни се появят бази на НАТО, Москва ще отговори с разполагането на ракетни комплекси, включително с ядрено оръжие, както и системи на ПВО, нацелени към териториите на Швеция и Финландия.

Западни анализатори отбелязват, че разузнаването на НАТО e забелязало чувствително намаляване на руските войски на Колския полуостров след започването на военната операция. Това според тях радикално променило ситуацията по границата със скандинавските страни и е дало преимущество на натовските сили. Затова в алианса решиха, че сега е моментът да затвърдят положението и да подготвят стратегически плацдарм за евентуален удар срещу Русия. В резултат на това започнаха процес за приемането на Швеция и Финландия в НАТО.

Обявено беше, че двете страни кардинално ще задълбочат военното си сътрудничество с Норвегия. Край руската граница ще се изгради норвежко-шведско-финландско трио, което открито и пряко ще заплашва сигурността на Русия. “Триото“ вече има зад гърба си исторически прецеденти: финландците, чиято територия в онези времена е влизала в Швеция, фактически са участвали във всички руско-шведски войни на страната на Стокхолм. Норвежците заедно с финландците са присъствали в армията на Карл XII. Със заявленията, които се правят в Осло, Стокхолм и Хелзинки, че тяхното усилено военно партньорство е следствие от политиката на Москва в Украйна, се търси евтин театрален ефект. В желанието си да отслабят геополитическите възможности на Русия трите страни винаги са се съюзявали. Този път сме свидетели на същото.

Междувременно апетитите на скандинавските съратници преминаха отвъд обикновеното атлантическо членство. В Осло например вече заговориха за възможно предаване на изтребители Hornet на киевския режим и за купуването на 54 танка Leopard-2 за усилване северния фланг на пакта. А финландският правителствен съветник по въпросите на Арктика Яри Вилен заяви, че Русия повече няма да бъде канена на обсъждането на арктическите проблеми.

Главно геополитическо завоевание от членството на Швеция и Финландия на Запад виждат в превръщането на Балтийско море, както те казват, във вътрешно море на НАТО, а Прибалтика - в удобен плацдарм срещу Русия. Напоследък в алианса отделят повишено внимание на региона, тъй като дългогодишните им опити да превърнат Черно море във вътрешно море на НАТО не се увенчаха с успах. Присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. постави кръст на тези планове. Същевременно натовските стратези не са се отказали да наложат своя контрол над коридора от Балтийско до Черно море по линията Калининград-Одеса.

На този фон се очертава антируската военна стратегия, която включва определени групи страни:

- Наблюдава се усилване на военното сътрудничество между Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Германия, от една страна, с трите прибалтийски републики - от друга. Военните в Талин се хвалят, че естонските и финландските ракети могат да прелитат Финския залив. Литовците искат германски контингент да бъде разположен на тяхна територия на постоянна основа. Изборът неслучайно пада върху бундесвера и е продиктуван отвън по стратегически и логистични съображения.

- Полша и Литва правят опити за възкресяване от времената на Средновековието на т.нар. Реч Посполита. Германия чрез Полша се свързва с Литва и така напълно се оформя регионален военнополитически съюз, който териториално обгражда Балтийско море: Германия - Полша - Литва - Латвия - Естония - Финландия - Швеция - Норвегия - Дания.

- Този регионален блок допълва втория, в който влизат Румъния, България и Гърция. Целта е да бъде затворен пътят на руския флот от Черно в Средиземно море. Съединително звено между двата блока, което ги “слепва“ географски, е третият регионален блок - Чехия, Словакия, Украйна и Молдова.

- Скандинавските държави в момента укрепват бреговата и военноморската си военна инфраструктура. Прави се всичко, за да се вземе Балтийско море под кръстосан огън. Великобритания “подпира“ тила на скандинавския блок. На островното кралство се опасяват от свободния преход на руските военни кораби в Северно море.

Особено впечатление прави готовността на финландските власти да привържат страната към НАТО и да разрушат многогодишните й добросъседски отношения с Русия - със страната, от която в течение на десетилетия никога не е произтичала никаква заплаха за Финландия. Това показва до каква степен външната политика на страната е подчинена на интересите на САЩ. Експортно ориентираните финландски предприятия пострадаха чувствително от антируските санкции. Силно паднаха доходите в сферата на услугите, която заема 60 процента от финландската икономика и която до голяма степен беше ориентирана към руските клиенти.

Обемът на търговско-икономическото сътрудничество на Швеция, Дания и Норвегия с Русия е много по-малък и затова на тях им е много по-лесно да преминат на враждебен тон с Москва. В тази ситуация е очевидно, че Финландия бе принудена да се подчини на двойния натиск - на англосаксонците и на скандинавските си събратя. Твърде странно е, че двете традиционно неутрални страни не си дават сметка за деструктивните и дори фатални последици, до които може да доведе решението им за членство в НАТО. (“Международная жизнь“)

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...