Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 56, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ердоган обяви национален траур и тримесечно извънредно положение в 10 региона

Ердоган обяви национален траур и тримесечно извънредно положение в 10 региона

Ердоган обяви национален траур и тримесечно извънредно положение в 10 региона

СЗО: От земетресенията в Турция и Сирия са засегнати около 23 млн. души

Тур­с­кият президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извън­редно положение в десет региона, засег­нати от мощ­ното земет­ресение, което взе хиляди жер­тви, съобщи Анадол­с­ката аген­ция, предаде БНР. Президен­тът обяви национален траур до 12 фев­руари.

На прес­кон­ферен­ция вчера преди обяд Ердоган съобщи, че досега са регис­т­рирани 3549 смър­тни случая и 22 168 ранени. “Изп­равени сме пред една от най-големите катас­т­рофи не само в историята на нашата репуб­лика, но и в нашата геог­рафия и в света. Имаме 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граж­дани са спасени от раз­валините“, добави той.

Досега в региона са изп­ратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необ­ходимост, допълни Ердоган. “На първо място, отпус­нахме 100 млрд. лири на нашите инс­титуции за спешна помощ и под­к­репа“, продължи той. “В момента в района на катас­т­рофата работят 53 317 души от издирвателно-спасителния и помощ­ния пер­сонал. Броят им се увеличава с всеки изминал час с екипи от Тур­ция и чуж­бина. В допъл­нение към хилядите специализирани служители, нашата жан­дар­мерия дежури в района на бед­с­т­вието с 54 товарни самолета, а коман­д­ването на бреговата охрана дежури със свои 10 кораба и лодки“, каза Ердоган. “В региона са прех­вър­лени близо 1000 линейки и 5 000. души здравен пер­сонал в 2 самолета-линейки.“ Президен­тът заяви още: “Образованието е преус­тановено до 13 фев­руари в училищата в цялата страна и до 20 фев­руари в училищата в района на бед­с­т­вието.“ Ердоган заяви още, че се планира да бъдат отворени хотелите в района на Анталия, където временно да бъдат нас­танени хора, засег­нати от трусовете.

Пред­полагаме, че от земет­ресенията в Югоиз­точна Тур­ция и Северна Сирия са засег­нати около 23 млн. души, заяви вчера Светов­ната здравна организация (СЗО). Броят на жер­т­вите над­х­върли 5000. СЗО обеща дъл­гос­рочно съдейс­т­вие, след като изп­рати спешна помощ на пос­т­радалия от трусовете регион, предаде БНР.

Сирийс­кият Чер­вен полумесец изрази готов­ност да предос­тави помощ на всички пос­т­радали от земет­ресенията райони в Сирия, вкл. на тези, които са под кон­т­рола на бун­тов­ниците. Помощта за тях ще бъде предос­тавена с пос­ред­ничес­т­вото на служби на ООН, заяви на прес­кон­ферен­ция ръководителят на Сирийс­кия Чер­вен полумесец, цитиран от Рой­терс. Близо 2000 жилища в град Алепо, който е админис­т­ративен цен­тър на едноимен­ната северозападна сирийска провин­ция, са зас­т­рашени от срут­ване след вчераш­ните раз­рушителни земет­ресения в съседна Тур­ция, предаде ТАСС, като се позова на телевизия “Ал Маядин“. По пред­варителни данни в Алепо са загинали около 300 души, а най-малко 600 са били ранени. По-рано днес телевизия “Ал Арабия“ съобщи, че в град Джан­дарис са били раз­рушени най-малко 85 жилища. Алепо, Латакия, Тар­тус и Хама са най-тежко засег­натите от земет­ресенията сирийски провин­ции. До момента в Сирия е пот­вър­дена смъртта на общо над 1600 души.

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Световното клубно първенство с 32 тима от 2025 година

ФИФА обяви официално квалификацион­ните критерии за новото световно клубно пър­вен­с­тво с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мад­рид) и Челс…

Прочети още:

Loading...

Земеделие