Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 98, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Станимир Беломъжев спечели сребро на европейското по ски-ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребро на европейското по ски-ориентиране

Станимир Беломъжев спечели сребро на продъл­жаващото край Чепеларе европейско пър­вен­с­тво по ски-ориентиране. Бъл­гаринът се нареди втори на дъл­гата дис­тан­ция, като по 30-километровото трасе финишира само 20 секунди след нор­вежеца Йор­ген Бак­лид, брон­зът бе за Анд­рей Ламов от Русия.

Много тежко със­тезание, обик­новено изминаваме раз­с­тоянието за около 90 минути, сега ни бяха необ­ходими 120… При тем­пература минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щас­т­лив, че стиг­нах до медалите. Так­тиката ми бе да запазя енер­гия за третия финален кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе много важно както за мен, така и за бъл­гар­с­кото ориен­тиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи раз­витието на спорта у нас. Утре стар­тираме в пос­лед­ната дис­цип­лина на пър­вен­с­т­вото щафетата с надежда за ново добро класиране,“ заяви Беломъжев минути след финала.

Станимир остана на крачка от медалите още в пър­вия ден на шам­пионата, като се нареди чет­върти в сприн­товата дис­тан­ция. След това преди два дни мал­шанс с изс­куб­нат от ската автомат поп­речи на най-добрия ни със­тезател да спечели отличие в сред­ната дис­тан­ция, въп­реки че бе лидер до пета точка. Тогава, по средата на раз­с­тоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг ската му се заби в скрит зам­ръз­нал клон, който счупи автомата въз­п­репят­с­тва пътя на бъл­гарина към финала.

Беломъжев е с впечат­ляваща визитка, в която блес­тят една световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Наред с това Станимир е трик­ратен световен шам­пион от универ­ситет­ски над­п­ревари.

Европейс­кото пър­вен­с­тво в родоп­с­ката зимна перла Чепеларе завър­шва днес с класичес­ката щафета.

България

Икономика

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Спочти 100% са се повишили раз­ходите за декар земедел­ска продук­ция в сек­тор “Плодове и зелен­чуци“, това са наб­людения на произ­водители от Го…

Прочети още:

Loading...

Култура

Седмица на българската книга започва в Париж

Бъл­гар­с­кият кул­турен инс­титут във френ­с­ката столица пос­реща праз­ника на бъл­гар­с­ката прос­вета и кул­тура 24 май със седем дни, пос­ветени на бъ…

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Киев удължава военното положение и мобилизацията с още 90 дни

ЕК дава спешно 248 млн. евро на Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия за бе…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...