Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 57, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Дузпи пратиха Италия на финал

Дузпи пратиха Италия на финал

Дузпи пратиха Италия на финал

Алваро Мората се превърна от герой в грешник за Испания

Италия е пър­вият финалист на Евро 2020. “Адзурите” завър­шиха наравно 1:1 с Испания в редов­ното време на полуфинал­ния сблъсък на “Уем­бли”. Федерико Киеза (60) и Алваро Мората (80) се раз­писаха за двата отбора, а в продъл­женията гол така и не дойде. Мачът стигна до изпъл­нение на дузпи, при които италиан­ците показаха по-здрави нерви и ги спечелиха с 4:2, като Мората нап­рави решаващия пропуск за “Ла Фурия“. По този начин с общ резул­тат 5:3 Италия се класира за финала на европейс­кото пър­вен­с­тво, който е на 11 юли на същия стадион. Така “Скуадра Адзура“ удължи серията си без поражение на 33 мача и се класира за своя чет­върти финал на европейско пър­вен­с­тво, докато испан­ците за първи път загубиха в полуфинал на подобен тур­нир, след като бяха спечелили предиш­ните си четири срещи в тази фаза.

Селек­ционерът на Италия Роберто Ман­чини реши да заложи на сигур­ното, като нап­рави само една промяна в своя със­тав, и то принудителна. Става въп­рос за включ­ването на Емер­сон, който беше титуляр вместо кон­тузилия се в предиш­ния мач Леонардо Спинацола.

Селек­ционерът на Испания Луис Енрике пред­п­рие три промени в стар­товите си 11. В защита треньорът смени Пау Торес с Ерик Гар­сия. Пабло Сарабия пропусна мача поради травма и така на левия фланг в атаката играеше Дани Олмо. Голямата изненада обаче беше решението на селек­ционера да остави своя пред­почитан цен­т­рален нападател Мората на пей­ката за сметка на Микел Ояр­сабал, за когото това беше първи мач като титуляр в тур­нира.

Двубоят стигна до дузпи. При тях Мануел Локатели сгреши пър­вата за “адзурите“, но след това Анд­реа Белоти, Леонардо Бонучи, Федерико Бер­нар­дески и Жор­жиньо бяха точни при своите изпъл­нения. Меж­дув­ременно, за “Ла Фурия“ се раз­писаха само Морено и Тиаго Алкан­тара, докато Олмо и Мората не сполучиха със своите удари от бялата точка. Това означаваше победа за Италия, като по този начин зак­ръгли на 10 учас­тието си на финали на европейски и световни пър­вен­с­тва.

По този показател „адзурите“ отс­тъп­ват само на Гер­мания, която е играла на 14 подобни финални срещи. В неделя Италия ще играе чет­вър­тия си еврофинал, като до момента е печелила тит­лата само един път – през 1968 г. През 2000 и 2012 г. „скуад­рата“ губи решител­ния мач съот­ветно от Фран­ция и Испания.

С попадението на Федерико Киеза, с което беше отк­рит резул­тата в полуфинала, Италия стана едва вторият отбор в историята на европейс­ките пър­вен­с­тва, който има най-малко петима фут­болисти с поне два гола на един шам­пионат. До момента с по две попадения са Киеза, Матео Песина, Лоренцо Инсиние, Чиро Имобиле и Мануел Локатели. Един­с­т­веният друг отбор, пос­тигал подобно нещо е Фран­ция през 2000 г., когато Тиери Анри се раз­писва три пъти, а по два гола имат Юри Джор­каеф, Давид Трезеге, Сил­вен Вил­тор и Зинедин Зидан.

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие