Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 148, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Наско Сираков получи акциите на Левски

Наско Сираков получи акциите на Левски

Новият собственик благодари на Васил Божков и Георги Попов за направеното на „Герена“ и че изпълниха поетия ангажимент

Голямата драма около соб­с­т­веността на Лев­ски вече прик­лючи, след като акциите на клуба вече са на „Герена“ и са джиросани на Наско Сираков, който докумен­тално придоби 86,6% от цен­ните книжа. Така гол­майс­тор №1 в историята на „сините“ вече може да се счита за соб­с­т­веник и да прис­тъпи към спасяването на любимия си отбор. Драмата с акциите премина през много перипетии. Тити Папазов първи изяви желание да ги вземе от Георги Попов и Васил Бож­ков. Впос­лед­с­т­вие те ги джиросаха на Бойко Борисов, който отказа да ги приеме. Малко след това Наско Сираков обяви официално, че иска да стане притежател на цен­ните книжа. По-късно Бож­ков пуб­ликува анкета на профила си във Фейс­бук с идеята феновете да изберат кой да се сдобие с акциите. “Синя“ Бъл­гария избра по безапелационен начин това да бъде леген­дата на Лев­ски и национал­ния отбор.

Новият мажоритарен акционер на Лев­ски Наско Сираков нап­рави официално изяв­ление на клуб­ния сайт, в което призова феновете за още малко тър­пение. „От тази сут­рин, 2 юни – Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Бъл­гария, съм соб­с­т­веник на 86,6% от акциите на „ПФК Лев­ски“ АД. Искам да изкажа своята благодар­ност на г-н Георги Попов и г-н Васил Бож­ков за нап­равеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпъл­ниха поетия ангажимент да не пречат. Тъй като се нуж­дая от време за да се запоз­ная детайлно със ситуацията в Лев­ски, моля всички да проявят тър­пение до10 юни когато ще се със­тои пър­вата ми прес­кон­ферен­ция. В момента фокусът трябва да бъде върху пред­с­тоящите два много важни мача – с Лудогорец в Първа лига и с „Локомотив“ (Плов­див) в полуфиналите за Купата на Бъл­гария“, написа Наско Сираков.

Пър­вият пред­седател на основания на 24 май 1914 година Лев­ски е Владимир Григориев – Владиса, който е начело на клуба до 1919. В след­ващите повече от сто години начело на „сините“ под фор­мата на пред­седатели, президенти или соб­с­т­веници зас­тават общо 35 човека, като в един период длъж­ността си поделят трима души – Иво Тонев, Николай Иванов и Алек­сан­дър Ангелов през 2015, а двама са били пред­седатели в два раз­лични периода – Данаил Николов (19811983; 19881989) и Кръстю Чакъров (19831885; 19891990).

Най-дълго управ­лявалият „сините“ е адвокат Тодор Бат­ков, който е соб­с­т­веник и президент на Лев­ски от 2004 до 2015. В този период отборът става три пъти шам­пион на Бъл­гария, два пъти печели Купата на страната, дос­тига до чет­вър­т­финалите на Купата на УЕФА и става пър­вият бъл­гар­ски учас­т­ник в груповата фаза на Шам­пион­с­ката лига.

България

Икономика

Култура

Свят

Земеделие