Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 56, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Мек­сико победи Саудит­ска Арабия с 2:1 в зак­лючителен сблъсък от група „C“, но и двата тима отпад­наха от светов­ното пър­вен­с­тво в Катар, завър­ш­вайки на пос­лед­ните две места в групата. В другия мач Аржен­тина срази Полша с 2:0, като и двата отбора продъл­жават към 1/8-финалите. Там “гаучосите“ ще срещ­нат Авс­т­ралия, а поляците се изп­равят срещу дейс­т­ващия световен шам­пион Фран­ция.

“Ацтеките“ си тръг­ват от тур­нира заради по-лошата голова раз­лика, но дори да бяха абсолютно равни с “Дружина Пол­ска“ по този показател, това нямаше да е дос­татъчно, тъй като имаха повече получени жълти кар­тони. Все пак, ако бяха победили с 3:1,щяха да финишират преди поляците — тогава головата раз­лика на Мек­сико щеше да е 3:3 срещу 2:2 на Полша — т.е., равни показатели, но повече вкарани голове.

Така “ацтеките“ си тръг­ват още след групите на Мон­диали за пръв път от 1978 година насам. Хенри Мар­тин (48) и Луис Чавес (52) се раз­писаха за 2:0, а Салем Ал-Даусари (90+5) ги раз­п­лака в добавеното време. Други два мек­сикан­ски гола не бяха зачетени заради засади.

Вратарят на Полша Вой­чех Счесни влезе в историята на светов­ните пър­вен­с­тва, след като спаси дузпа на Лионел Меси при загубата на отбора си с 0:2 от „гаучосите“. В 37-ата минута, според съдията и ВАР, Счесни фаулира капитана на Аржен­тина при борба за висока топка, за което бе отсъден много спорен наказателен удар. 32-годишният страж на Ювен­тус обаче парира удара на Меси от бялата точка. Така Счесни стана едва вторият вратар в историята на светов­ните пър­вен­с­тва, който спасява дузпа, която сам е предиз­викал. Статис­тиката се води от 1966 г. Пол­с­кият страж се нареди до френ­с­ката легенда Жоел Батс, който на чет­вър­т­финалите на Мондиал’86 в Мек­сико фаулира бразилеца Бранко в 74-ата минута, а след това спаси дуз­пата, изпъл­нена от Зико.

Шчесни влезе в историята и с още нещо. Той е третият вратар, спасил две дузпи на един Мон­диал в редов­ното време. Другите са неговият сънарод­ник Ян Томашев­ски (1974), американецът Брад Фридел (2002) и испанецът Икер Касияс (2002 и 2010).

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие