Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Обаче Бузлуджа!

Бузлуджа!

Моралният компас на българските социалисти

(На Джеки Вагенщайн)

На 2 август 1891 г., под връх Бузлуджа се събират група млади мечтатели – първите български социалисти, водени с Димитър Благоев. Обединяват ги най-светлите идеали на човечеството – правото на свобода и труд, на социална справедливост и равенство, желанието за край на експлоатацията, за мир и солидарност между народите.

Този морален и идеологически компас, който като червена Звезда и квантов Факел и днес свети от върха - ни сочи Пътя към Храма – в тъмнината на хаотичния ХХI век, на дигиталните мрежи, на атомизираното общество, на размития и подменен социално-класов интерес.

Това е компасът на Ботев, който изповядва „единний светъл комунизъм”! На Вапцаровата Вяра и мечтата за по-справедлив свят!

Тези идеали мотивират всеки социално мислещ човек – потвърдени са от времето, калени са в битки, надживели са лъжи, грешки, клевети, репресии.

Социалистическата партия, основана на Бузлуджа, е жива!

Преминала през спорове и разцепления, през антифашистката борба и изграждането на социалистическа България, устояла съсипията на Прехода и реставрацията на капитализма.

БСП днес е една от малкото демократични партии в България, но със сигурност - единствената идейна партия. Преосмислила своите социалдемократически и социаллиберални заблуди, тя вече изгражда национална Визия за нов модел на управление на социална, правова и демократична България – така както повелява Конституцията на Втората българска република (1991 г.).

През последните години под председателството на Корнелия Нинова БСП бавно и полека възстановява доверието на хората към себе си, в това число и защото категорично отказа да бъде част от задкулисието на превзетата мафиотско-мутренска държава. Завръщането към същността и традициите на партията, започнато от Михаил Миков след колаборационизма на Сергей Станишев, се оказа бавен и труден процес, но пътеводна Звезда са идеалите на Бузлуджа.

Върхът на Благоев не е сакрално място за задължително поклонение, той е част от духовното начало на всеки един български социалист. Така както християнинът се обръща към Вярата си не само в църквата, така и Социалната идея трябва да бъде отстоявана винаги и навсякъде – там където е българският народ.

Партията е следвала своите идеали по време на стачки и в антифашистката борба, на фронтовете на Отечествената война и на строежите на социалистическа България, в парламента и местната власт, в диалог с леви, патриотични, екологични партии. А през лятото на 2020-а БСП организира Протест на жълтите павета, в Триъгълника на властта – там където са младите, където е бъдещето на България!

Навсякъде, където има социалистическа идея и вдъхновение, е Бузлуджа! Защото, както е казал Поетът, часове преди през 1942 г. фашистите да го разстрелят заради нашата Вяра:

„в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Всички спорове за това чия е Бузлуджа са безсмислени!

Бузлуджа е на всеки социалист и честен българин!

Честит празник!

Проф. Светлана Шаренкова

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие