Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 98, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Боб Дилън продаде музиката си на „Сони”

Боб Дилън продаде музиката си на „Сони”

Боб Дилън продаде музиката си на „Сони”

Живата легенда Боб Дилън е продал на япон­с­ката кор­порация “Сони“ целия си музикален каталог, както и правата за няколко бъдещи записа, предаде АФП, позовавайки се на съоб­щение на “Sony Music Entertainment“.

Сдел­ката е за сума, варираща от 150 милиона до 200 милиона долара, твър­дят специализираните издания “Billboard“ и “Variety“. Тя е сключена през юли 2021 г., но кор­порацията я обявява сега. Договорът е за почти 60 години от кариерата на певеца, спечелил Нобелова наг­рада за литература през 2016 г. — от пър­вия му албум през 1962 г., който е неус­пешен, до “Rough and Rowdy Ways“ през 2020 г. Това са общо 39 албума.

Авторът на тек­с­тове срещу социал­ната нес­п­равед­ливост, вой­ните, расизма и роб­с­т­вото, приз­нат за жива легенда на американ­с­ката музика, вече отс­тъпи в края на 2020 г. целите си автор­ски права, които са отделни от продадените на “Sony“ права върху записите, на “Юнивър­съл“ за сума от 300 милиона долара. Докато автор­с­ките права поз­воляват да бъдат получавани дивиденти при излъч­ване на песен по радиото или в стрий­минг, от продаж­бите на албуми или изпол­з­ването им в рек­лами и филми, притежателите на правата върху записите могат да преиз­дават албумите и хитовете.

Продаж­бата на каталога на 80-годишния Боб Дилън е поред­ната в сферата на медий­ните права. Неот­давна Брус Сприн­г­с­тийн продаде правата върху пес­ните си на ком­панията “Sony music“ за 550 милиона долара. Каталогът на Пол Сай­мън бе откупен за 250 милиона долара, на Нийл Йънг — за 150 милиона долара, на групата “Red Hot Chili Peppers“ — за 140 милиона долара, на Дей­вид Боуи за 250 милиона долара.

Боб Дилън има десет наг­ради “Грами“ и специална наг­рада “Грами“ за цялос­тни пос­тижения (1991). Той е номер едно в класацията “100-те най-велики изпъл­нители на всички времена“ на сп. “Rolling Stone“. 

България

Икономика

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Спочти 100% са се повишили раз­ходите за декар земедел­ска продук­ция в сек­тор “Плодове и зелен­чуци“, това са наб­людения на произ­водители от Го…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Трима родни щангисти отказаха на Катар

Трима от най-добрите ни щан­гисти отх­вър­лиха пред­ложение да се със­тезават за Катар на олим­пийс­ките игри в Париж през 2024 г. Офер­тата е била …

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Киев удължава военното положение и мобилизацията с още 90 дни

ЕК дава спешно 248 млн. евро на Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия за бе…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...