Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 98, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Луи дьо Фюнес – кралят на комедията

Луи дьо Фюнес – кралят на комедията

Луи дьо Фюнес – кралят на комедията

Днес се навършват 39 години от смъртта на комика

Бъдещият голям комик Луи Жар­мен Давид дьо Фюнес дьо Галараза се ражда на 31 юли 1914 година. Родителите му са преселили се от Испания арис­ток­рати, които по това време живеят в пред­г­радието на Париж, Кур­бевоа. Баща му, Кар­лос де Фунес де Галараза е професионален юрист. За майка му се знае малко, но дьо Фюнес по-късно твърди, че най-известният му образ на алчен бур­жоа е вдъх­новен именно от спомените му за майка му.

Дет­с­т­вото и юношес­ките години на Луи дьо Фюнес в никакъв случай не могат да се нарекат щас­т­ливи, нито пък по някакъв начин са свър­зани с бъдещата му артис­тична кариера. Дълго време работи като счетоводител, чис­тач, а понякога и като обик­новен вак­са­джия.

Голямата му страст обаче е пианото. Сериозно се занимава с инс­т­румента, а понякога дори пише и соб­с­т­вени ком­позиции. Още в младеж­ките си години започва да се появява по сцените на париж­ките кабарета, опит­вайки се да прив­лече вниманието на пуб­ликата с комич­ните си образи.

Преломът в живота му нас­тъпва в годините, когато Европа е стег­ната в хват­ката на Втората световна война. По неясни причини Луи дьо Фюнес не учас­тва във вой­ната. По това време среща Жанa Мопасан (прап­лемен­ница на Ги дьо Мопасан). От брака им се раж­дат двама синове. Оливие дьо Фюнес става пилот в „Ер Франс“, а брат му Пат­рик – лекар.

След края на Втората световна война Луи дьо Фюнес се пробва в киното. Преди това взема уроци по драматично изкус­тво при Мишел Симон. За пръв път се снима във филма „Изкушението на Бар­бизон“ през 1945 година. Но към върха в киноин­дус­т­рията му се налага да измине дълъг път, който обаче му дава въз­мож­ността да намери истин­с­кото си амп­лоа.

Преди да бъде забелязан, Луи дьо Фюнес се снима в над 70 второс­тепенни роли. През 1958 година извес­т­ността идва, след като на екран излиза комедията „Ни чул, ни видял“. Френ­с­кият актьор вече е извес­тен и не само у дома, но и зад граница. Популяр­ността му набира скорост и след­ващото десетилетие се прев­ръща в пик на кариерата му. Всяка година снима по 34 филма еднов­ременно. Учас­тва в трилогията за Фан­томас на режисьора Андре Юнбел.

Сред другите му извес­тни филми от този период са „Голямата раз­ходка“ и „Глупакът“. Над два милиона зрители събират в кинозалите тези две творби. Още по-голяма популяр­ност му носят поредицата комедийни филми за прик­люченията на „Полицаят от Сен Тропе“.

Луи дьо Фюнес продъл­жава актив­ната си работа и в началото на 70-те години. На 15 март 1973 година получава званието „Кавалер на ордена на Почет­ния легион“. Две години по-късно съд­бата му обръща гръб. За съв­сем кратък период от време прекарва два инфар­кта. Здравето му е сериозно раз­к­латено. Спира с киното и се отдава на активна почивка. Любимите му занимания са цветар­с­т­вото и отг­леж­дането специално на рози. В негова чест е наречен хиб­риден сорт от прек­рас­ното цвете.

Изкушението обаче го вади отново на големия екран. Пред­ложението за главна роля във филма „Крилце или кълка“ е неус­тоимо и Луи дьо Фюнес приема отп­равената покана. След­ват още няколко филма, сред които и е и „Полицаят и полицай­ките“ - пос­лед­ният в кариерата на великия комик.

Луи дьо Фюнес почива от инфаркт на 27 януари 1983 година в дома си в Нант.

България

Икономика

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Спочти 100% са се повишили раз­ходите за декар земедел­ска продук­ция в сек­тор “Плодове и зелен­чуци“, това са наб­людения на произ­водители от Го…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Трима родни щангисти отказаха на Катар

Трима от най-добрите ни щан­гисти отх­вър­лиха пред­ложение да се със­тезават за Катар на олим­пийс­ките игри в Париж през 2024 г. Офер­тата е била …

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Киев удължава военното положение и мобилизацията с още 90 дни

ЕК дава спешно 248 млн. евро на Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия за бе…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...