Мария Радоева излиза на сцената на зала „България“ на 7 март
- Публикувана в Четвъртък, 04 Март 2021
Една от най-изявените певици преминали през майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, Мария Радоева вече е любимка и на публиката в зала „България“. На 7 март под диригентската палка на изключителния Фредерик Шаслен тя ще изпълни „Четири последни песни“ от Щраус. В програмата ще звучат още „Тема и вариации за тромбон и оркестър“ от Шаслен със солист Йорген ван Райен и „Пражка симфония“ от Моцарт.
„Четирите последни песни“ имат изключителен философски заряд и ме привличат отдавна, може би от 10 годни. Те са последното произведение на Щраус, написано само година преди смъртта му. Текстов, музикален и философски шедьовър, те описват цикъла на живота — от раждането, до смъртта. Истинско вокално и психологическо предизвикателство, но веднъж овладяни, повличат душата и гласа в стремглав полет към безкрайността.В началото ги работих ги с Райна Кабаиванска. Получаваха се чудесно, въпреки музикалната и вокалната им трудност. Райна е изключителен музикант и педагог, намесата й при учене на ново произведение е решаваща. Много ми помагаше и това, че знам езика. Така улавям най-фините нюанси в текста.
Върнах се отново към „песните“ преди 2 години с диригента Густав Кун. Дойде и поканата на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров. Започнах „домашни“ репетиции в Милано под акомпанимента на съпруга ми диригента Тито Чекерини. Дълго съм работила върху това произведение и да го изпълня пред публиката в София за мен е сбъдната мечта.“