Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря28102020

Брой 207, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Кар­тина на италиан­с­кия майс­тор на Ренесанса Сан­дро Ботичели може да бъде продадена за над 80 милиона долара, когато се появи на търг в Ню Йорк през януари, съобщи аук­цион­ната къща “Сот­бис“.

“Млад мъж, който държи медальон“ е обявена от аук­цион­ната къща като една от най-великите кар­тини от епохата, която все още в час­тни ръце.

Така ще се раз­бие рекорда от 10,4 милиона долара, пос­тавен преди седем години за кар­тина на родения във Флорен­ция майс­тор.

Темата на загадъч­ния пор­т­рет не е извес­тна, но историците на изкус­т­вото смятат, че това може да е изоб­ражение на близък приятел на семейс­тво Медичи, управ­лявало италиан­с­кия град по времето на Ботичели.

Кар­тината е датирана в най-плодотворните години на худож­ника в края на XV век, когато папа Сикст IV го кани да помогне за украсата на Сик­с­тин­с­ката капела в Рим. През този период той продуцира някои от най-известните си творби, включително “Раж­дането на Венера“.

“Това платно на Ботичели е много по-зрелищно във всяко отношение от всичко, което сме виж­дали да излиза на пазара“, каза един от шефовете на аук­циона. Въп­реки въз­растта си, кар­тината е съх­ранявана в безуп­речно със­тояние и е била изложена в няколко музея. Шедьовърът сменя соб­с­т­вениците си през 1982 г., когато час­тен колек­ционер дава около 1,3 милиона долара.

България

Коронавирусът у нас: Отново епидемичен взрив

Коронавирусът у нас: Отново епидемичен взрив

42-ма души са загубили бит­ката с коронавируса през пос­лед­ното денонощие. 2 243 са новите случаи при нап­равени малко над 7 600 PCR теста, кое…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Рома отрази уволнението на треньора на ЦСКА

След­ващият съпер­ник на ЦСКА в груповата фаза на Лига Европа Рома отрази раз­дялата на клуба от “Бъл­гар­ска армия“ с досегаш­ния нас­тав­ник Стаме…

Прочети още:

Loading...

Свят

Десетте най-дразнещи постъпки за белгийците по време на епидемия

Десетте най-дразнещи постъпки за белгийците по време на епидемия

Допит­ване, пред­с­тавено в мес­тни медии, определи десетте най-дразнещи пос­тъпки за бел­гий­ците по време на епидемия, предаде БТА.

На първо място…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...