Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Самостоятелна изложба на Василка Монева в галерия “Стубел“

Самостоятелна изложба на Василка Монева в галерия “Стубел“

Самостоятелна изложба на Василка Монева в галерия “Стубел“

В галерия “Стубел“ пред­с­тавя самос­тоятелна изложба живопис на знаменитата худож­ничка Василка Монева. Родена в арис­ток­ратич­ния град Русе, където живее и работи и сега, през годините тя се превърна в един от най-изявените пред­с­тавители на Русен­с­ката живописна школа и на съв­ремен­ното бъл­гар­ско изкус­тво. Ето какво каза доц. Ружа Марин­ска, която от години следи и анализира ней­ното изкус­тво:

“Това е една нова среща с изкус­т­вото на Василка Монева. Какво е новото. Преди всичко Василка Монева, както и цялото нейно поколение, са въз­питани от големите френ­ски модер­нисти. За тях Пикасо, Матис, Шагал – това са иконите. В тази изложба Монева раз­вива темата малко по-особено. В цен­търа на тази екс­позиция са 5 кар­тини, които са по класически големи творби. С това тя в същ­ност намигва леко или продъл­жава някаква традиция, която са имали големите и любими нейни фран­цузи. Иначе Василка Монева е вярна на себе си с любимите си мотиви. От една страна, пей­зажи – главно созопол­ски – раз­лични варианти. Освен това – интериори, тя е извес­тен майс­тор на интериора. Прави впечат­ление, че сега може би чет­ката ѝ е малко по-лека, малко по-летяща, по-въздушна, така че ценителите на ней­ното изкус­тво ще има какво ново да видят в тази нейна нова изложба в галерия “Стубел“. Екс­позицията може да бъде видяна до 24 юли в галерия “Стубел“.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Уволнили Христо Марашлиев заради „неправилно дишане“

Увол­нили Христо Мараш­лиев заради „неп­равилно дишане“

Директорът на школата Пауло Кардозо е една „португалска еднодневка“ на „Армията“, заяви бившият треньор на ЦСКА

Христо Мараш­лиев беше увол­нен…

Прочети още:

Loading...

Земеделие