Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 233, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Почина тенорът Румен Дойков

Почина тенорът Румен Дойков

Изпълнителят има повече от 50 централни тенорови партии и над 30-годишна кариера на три континента.

Румен Дой­ков е роден е в София на 1 май 1951 г. Дебютира на сцената на Национал­ната опера и балет в София през 1976 г. в ролята на Йеник, в шест спек­такъла на операта “Продадена невеста“ на Сметана. След дип­ломирането си през 1977 г. става солист на национал­ния ни театър, а пър­вата му роля e Хоф­ман от “Хоф­манови раз­кази“ на Офен­бах през 1979 г.

Емб­лематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Ман­рико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гас­т­ролира с голям успех в раз­лични страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самос­тоятелно и като солист на Национал­ната опера.

През периода 19881992 е солист на Бел­г­рад­с­ката опера. Именно в Бел­г­рад е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта “Аида“, който ще окаже съд­боносно влияние в неговия твор­чески път. През 1995 г. учас­тва в мегас­пек­такли “Аида“ на отк­рито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в “Аида“ — Опера на площада — София. През 1995 г. пос­тига своеоб­разен рекорд в Холан­дия (днес Нидер­лан­дия), където учас­тва в 43 спек­такъла на операта “Аида“ за 46 дни — ненад­минато до днес пос­тижение. Негови пар­т­ньори на сцената са Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Рад­мила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиван­ска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димит­рова. Пок­лон!

България

Икономика

Спорт

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Мек­сико победи Саудит­ска Арабия с 2:1 в зак­лючителен сблъсък от група „C“, но и двата тима отпад­наха от светов­ното пър­вен­с­тво в Катар, з…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

НАТО се опитва да привлече Индия в антируски и антикитайски съюз

“Изваж­даме от строя съоръжения ( в Украйна), които поз­воляват (на Запада) да…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...