Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 191, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Иконописци подредиха изложба за Деня на Варна

Иконописци подредиха изложба за Деня на Варна

Излож­бата е пос­ветена на Деня на Варна — 15 август, когато Цър­к­вата отбелязва Свето Успение Богородично. В рам­ките само на месец, много майс­тори от раз­лични места са отк­лик­нали на идеята. Те изразиха радостта си, че с екс­позицията пос­тавят добро начало за реализация на старата идея зог­рафите от Вар­нен­ска и Великоп­рес­лав­ска епар­хия да се пред­с­тавят един път годишно с изложба. Какво стои в основата на истин­с­ката иконог­рафия по канон и с тех­нология, съх­ранена през поколенията от две хиляди години.

Всички зог­рафи работят според древ­ните правила“, каза Росен Гер­манов. „Те изпол­з­ват добре изсушени дъски от липа, орех или иглолис­тни дър­вета, които се грун­дират с пет до седем слоя. Материали са естес­т­вени — както плат­ната, така пиг­мен­тите от минерали и полу скъпоценни камъни, влага се и жъл­тък, а изпол­з­ваните златни листи. Някои майс­тори си правят сами и дър­ворез­бите“, уточни Гер­манов.

Важен елемент в работата на иконописеца е изучаването и поз­наването на житията на свет­ците. Всички майс­тори от излож­бата имат произ­ведения в храмове във Варна, Каварна, Аспарухово. Някои от тях са преподаватели в НУИ „Добри Хрис­тов“, Духовно-просветния цен­тър „Св. Архан­гел Михаил“ и храм „Св. Атанасий“. Има и преминали обучение в „Троице-Сергиевата“ лавра в Русия, сред които е Петя Аврамова. Тя работи изцяло според древ­ните тех­нологии, само с естес­т­вени материали, като полага и лак от сгъс­тена смола“.

В излож­бата учас­т­ват Росен Гер­манов, Диян Димит­ров, Илка Колева-Димитрова, Георги Едрев, Петя Аврамова, Катя Кос­тадинова, Младен Кос­тадинов, Галин Ган­чев, Деница Ган­чева. Васил Пен­чев, Атанас Атанасов. Иконите са изложени за един месец в Духовно-просветния цен­тър „Св. Архан­гел Михаил“ във Варна.

България

Икономика

Спорт

ЦСКА игра слабо, но постигна успех над Пирин

Старши треньорът на ЦСКА Саша Илич не остана очарован от играта на своите след победата над Пирин (Благоев­г­рад) и се закани тимът му да изгл…

Прочети още:

Loading...

Свят

Loading...

Земеделие

Loading...