Изборите в Русия бяха честни и протекоха изключително спокойно
- Сряда, 21 Март 2018
В нощта след вота президентът Владимир Путин протегна ръка за диалог към Запада
Проф. Светлана Шаренкова, председател на Форум „България-Русия“, международен наблюдател на провелите се на 18 март президентски избори в РФ
- Една от най-актуалните тези теми тези дни е свърза с Русия. Изборите, които преминаха само преди ден, Светлана Шаренкова е при нас, като председател на Форум „България — Русия“ но е била международен наблюдател, къде точно. Добро утро.
- В родния град на Владимир Путин Санкт Петербург, по покана на Държавната дума на председателя на Думата Вячеслав Володин и със специална акредитация от Централната избирателна комисия на Русия. Бях с група от 7 френски наблюдатели — сенатори и депутати от парламента с един руски придружаващ и ние обикаляхме повече от 10 избирателни участъка в Санкт Петербург, предимно — в центъра. Мога да Ви кажа, изборите протекоха изключително спокойно и ние минавайки от секция в секция виждахме как се покачва избирателната активност. Ако сутринта към 10 ч. беше около 10 % вече следобед беше към 40.
- Имаше ли допълнително активизиране на хората, специално за да гласуват. Да има мобилизация
- Имаше мобилизация, но тя беше доброволна мобилизация. Хората сами се организираха със семейства, с приятели. Децата заедно са родителите си бяха на изборите. За първи път от години виждам как хората отиват с абсолютно желание, чакаха на опашки. Това за мен беше много учудващо. От години това в България не сме го виждали.
- Отиват с желание, чакат на опашки, това обаче не граничили с нещо друго. Затова, че всичко е нагласено, поне такива информации достигат и до България. Така изглеждат нещата. 76 % (изборният резултат на Владимир Путин — бел. ред.) не са ли прекалени много.
- В какъв смисъл?! А ако бяха 56 %, щяха да кажат наблюдателите, че са малко. Сега пък са 76 % са им много. Според мен обществото в Русия е активно, беше ангажирано с тези избори.
Аз бях там 3–4 дни преди изборния ден и видях, гледах всички медии, а там има и много опозиционни медии. Всички кандидати имаха равни права да агитират за своите програми и платформи
- Приемате ли изводи на Асен Агов (бивш директор на БНТ и депутат от СДС и ДСБ — бел. ред.), че това не са избори по този начин, а са нагласени…
- Не, това са абсурдни и тенденциозни твърдения според мен. За разлика от него аз бях там и мога да кажа, че действително организацията беше много добра, за разлика например от предишните избори (2012 г. — бел. ред.), когато имаше голям хаос, имаше подозрения в подправени бюлетини. Взели са си поука от цялата тази история. Имаше много положителни промени в изборния им кодекс. Даде се и възможност да се отпишеш месец преди вота от секцията по местоживмеене и да гласуваш по месторабота.
- А това даваше ли предпоставки, да отидеш да гласуваш на няколко места. Да се отпишеш от едното и запишеш на друго
- Не. Бяха взети нужните мерки — и законодателни и организационни. Всеки избирателен участък имаше по минимум 3 камери, който предаваха он лайн, ние го видяхме на собствените си смартфони. Във всеки избирателен участък имаше представител, наблюдател от името на всеки от кандидатите. Така че много хора бяха ангажирани в този избирателен процес.
- Имаше ли реална опозиция на Владимир Путин на тези избори.
- Имаше реална опозиция.
- Беше отстранен основният опонент (визира се осъденият за криминално престъпление опозиционер Алексей Навални — бел. ред.) и тогава дали всички останали са били достатъчно?
- Основния опонент знаеше много добре, че няма да може да се яви на изборите, защото е осъден. Той познава законодателството. Беше отстранен по закон, но неговият призив за бойкот изобщо не сработи, което показва точно колко е тежестта на този опонент в обществото. И може би това е свързано с психологията на руснаците, много се говори за това. Анализатори от всички гледни точки това го говориха, че включително и външния, международния натиск на Запада е изиграл не отслабваща, а мобилизираща роля за изборите в Русия.
- Скандалът със Сергей Скрипал мобилизиращ външен натиск ли беше. Замесена ли е Русия, според Вас?
- Целта очевидно беше външен натиск. Но на обикновените руснаци им е неразбираемо обвинението, което няма абсолютно никакви реални доказателства и до ден днешен, няма никаква конкретна информация. Великобритания обвинява, но не дава никакви доказателства. Вчера доколкото разбрах външния министър на Великобритания се е обърнал към Русия, че Лондон е готов съвместно да проведат разследването. Това е стъпка към нормалността. Трябва да се проведе такова общо разследване, да се даде възможност на ООН, на Комисията по химически оръжия да си свършат работата. Изобщо да има независима експертиза. А не да се сипят общи фрази и пропагандни обвинения в публичното пространство.
- Добре, но ние разгледахме всички възможни варианти и сега кой би имал интерес от подобно убийство от това правителство?
- Най-малко би имала интерес Русия и лично Путин.
- Да, но разбираме че за Путин това е добре защото мобилизира неговите хора дори и в чужбина.
- Не. Мобилизацията и външният натиск, който идва от Запада към Русия, са вече от няколко години. Санкциите, който продължават непрекъснато да се затягат и въпреки многото разумни гласове, за това, че трябва да отпаднат, които все по-често се чуват в Европа, включително и тук в България. Санкциите и размаханият пръст не са пътят за решаването на международните проблеми и различия. А Западът трябва да разбере, че именно Русия е най-важният съюзник в борбата с тероризма.
- Добре, но разбираме че руските дипломати, ще трябва да се върнат в Русия
- Ами както разбираме и английски дипломати, ще трябва да се върнат от Москва в Лондон. това е реципрочно в дипломацията винаги има огледални отговори.
- Доколко му беше важно и много важно ли му беше на Путин да постигне толкова висок резултат?
- Аз мисля, че самите участници в изборите бяха учудени от тази висока активност, от явяването на гражданите на изборите и според мен, Путин е вече във висините по отношение на доверието на гражданите. Той има 50 +1 от вота на всичките имащи право на глас, не само от всички излезли на изборите, от всички които имат право на глас. А иначе наистина в Русия има достатъчно опозиционни партии и медии, на които никой не пречи да изразяват мнението си, да критикуват.
- Но хората, които са от страната на критиката казват това граничи с диктатура.
- Защо диктатура, когато хората избират Путин при абсолютно свободни условия. Аз не видях по улиците полиция, не видях армия, не видях — за разлика от преди 7 години — демонстрации и протести в центъра на Москва.
- Отново опозицията в Русия казва, че ако резултатът бъде много висок и режимът ще бъде още по-строг още по суров от сега. От тук нататък какъв Путин ще виждаме. И вчера коментирахме за разлика от 1999 сега вече това е съвсем различен Путин, съвсем различен човек.
- Той самия го каза: „Всичко тече, всичко се променя“, когато го попитаха, какъв Путин ще видим. Аз лично видях един много диалогичен Путин във вечерта на изборите. Разбира се, под емоцията на този изборен ден и огромното доверие, което народът му гласува. Той протегна ръка към Запад, включително и към Англия. За мен най-силното му изказване беше свързано с Украйна. Той каза: „Въпреки, че това е безобразие, украинците не позволиха на руските граждани да гласуват за своя президент, ние няма да предприемаме абсолютни никакви действия срещу Украйна, защото Украйна и украинците са наш братски народ и държава“.
Интервюто е на БиТиВи
(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)