Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 89, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Икономика (2) Великденският козунак с 20% нагоре в цената

Великденският козунак с 20% нагоре в цената

Великденският козунак с 20% нагоре в цената

Причината е скокът на суровините през последната година, оправдават се хлебарите и сладкарите

Този Велик­ден козунакът ще се продава с 5060 ст. по– скъпо от миналата година или цената ще е по-висока средно с 20%. Това съобщи за БГНЕС Димитър Людиев, пред­седател на Регионал­ния съюз на хлебоп­роиз­водителите и слад­карите в Бур­гас. Причината е скокът на суровините през пос­лед­ната година. Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качес­т­вото. През пос­лед­ната година много пос­къп­наха суровините. Браш­ното пос­къпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и елек­т­роенер­гията. Затова в момента има промяна на цените на козунаците в срав­нение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%“, заяви Людиев. По думите му в Бъл­гария са останали малко майс­тори, които правят козунаци на стария прин­цип с плетене. Доб­рите майс­тори успяват да сплетат за едва минута три козунака. Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за сед­мицата преди Велик­ден се изпичат близо 60 000 козунака. „Хубавият козунак трябва да има добра и плътна струк­тура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде тол­кова жълт. Да не се под­лъг­ват клиен­тите, защото много жъл­тият козунак е нап­равен предимно с оцветители. Когато се правят с истин­ски яйца козунаците не са тол­кова жълти. Пол­зва ли се яйчен прах, велик­ден­с­кият слад­киш няма да стане на конци. По това може да се раз­личи. Немалко от фир­мите изпол­з­ват яйца, а не само яйчен меланж, казва тех­нологът на един от големите хлебар­ски цехове в Бур­гас, Иван Кръс­тев, тех­нолог на цех за произ­вод­с­тво на хляб и слад­кар­ски изделия. Почти 80% от козунака по магазините у нас е бъл­гар­ски, но в пос­лед­ните години все по-популярни стават италиан­с­ките козунаци– панетоне. Харак­тер­ното за него е, че той е с по-дълга фер­мен­тация.

България

Пенсионерски геноцид

Пенсионерски геноцид

След цял един месец – през който къд­реха избор­ния закон — нак­рая се сетиха за бъл­гар­с­ките бед­няци.

Обаче заседанието на Пар­ламента доникъде н…

Прочети още:

Loading...

Култура

Честваме 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

На големия хрис­тиян­ски праз­ник Гер­гьов­ден незаб­равимата Гена Димит­рова щеше да навърши 80 години. За жалост тя си отиде без време през 2005

Прочети още:

Loading...

Спорт

Вицепрезидент на БФС се нахвърли на Бербатов

Вицепрезидент на БФС се нахвърли на Бербатов

Борислав Михайлов беше принуден да подаде оставка, разкри Йордан Лечков

Вицеп­резиден­тът на БФС Йор­дан Леч­ков атакува Димитър Бер­батов при гос…

Прочети още:

Loading...

Свят

Сърбия дава 25 евро на всеки, който се ваксинира срещу COVID-19

Сърбия дава 25 евро на всеки, който се ваксинира срещу COVID-19

Франция разреши по-широк обхват за прилагане на препаратите

Лицата над 16 години и тези, които вече са получили една или две дози, както и те…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...