Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 279, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Оцелял след инцидента на „Струма” твърди, че спасените не са 7, а 8

Оцелял след инцидента на „Струма” твърди, че спасените не са 7, а 8

В автобуса не е имало туби, пълни с гориво, съобщават от Прокуратурата

Един от оцелелите след катас­т­рофата на АМ “Струма“ твърди, че спасените път­ници не са седем, а осем. Това съобщи говорителят на глав­ния прокурор Сийка Милева на брифинг. Тя под­черта, че твър­дението на оцелелия мъж може да се дължи на “недобър спомен“. Фак­тите обаче показ­ват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега — 45. Телата със сигур­ност бяха 44. Изс­лед­ваните също са тол­кова. Гранич­ният кон­т­рол на КПП “Капитан Анд­реево“ е фик­сирал 52-ма път­ници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус, поясни заместник-главният прокурор Борис­лав Сарафов.

В медий­ното прос­т­ран­с­тво се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ “Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече се появиха над 20, каза още Сарафов. Раз­питани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изк­лючително обек­тивна инфор­мация. Показанията им се припок­риват напълно, поради което ги приемаме за напълно дос­товерни и корек­тно изложени. Те ще бъдат раз­питани още двама от нас­танените в „Пирогов“, добави Сарафов. Тиражираната вер­сия, че в автобуса е било превоз­вано кон­т­рабан­дно гориво в туби, е категорично отх­вър­лена, казаха от прокуратурата. На мес­топ­роиз­шес­т­вието са намерени 3 туби, в които имало остатъци от гориво, уточни Сарафов.

Раз­с­лед­ващите също така са категорични, че трагедията не е предиз­викана от терорис­тичен акт. Наз­начени са съдебно-медицински екс­пер­тизи на всички загинали. Аутоп­сиите вече са готови. Повечето път­ници са загинали от задушаване, а не от наранявания или раз­къс­вания от взрив, каза още Сарафов. Пожаро-техническата екс­пер­тиза пък трябва да раз­к­рие причините за въз­ник­налия пожар.

Бъл­гар­ски следовател и прокурор заминават днес за Скопие. Те ще занесат мол­бата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на род­нините на жер­т­вите. Ще ги срав­няваме с ДНК профилите на загиналите, изгот­вени от нашите медици, добави Сарафов. И уточни, че в мол­бата за правна помощ се иска инфор­мация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ. Водещият следовател по случая раз­кри още, че на мяс­тото на инцидента има спирачни следи — и преди, и след ман­тинелата. Наз­начената авто-техническа екс­пер­тиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непос­ред­с­т­вено преди катас­т­рофата.

България

Икономика

Култура

Боб Дилън продаде музиката си на „Сони”

Боб Дилън продаде музиката си на „Сони”

Живата легенда Боб Дилън е продал на япон­с­ката кор­порация “Сони“ целия си музикален каталог, както и правата за няколко бъдещи записа, преда…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...