Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев подаде оставка

Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев подаде оставка

Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев подаде оставка

Отрицателен PCR не е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок, категорични от МО

Дирек­торът на Столич­ната регионална здравна инс­пек­ция д-р Данчо Пен­чев подаде оставка, съоб­щиха от прес­цен­търа на Минис­тер­с­т­вото на здравеопаз­ването. Това е станало по време на раз­говор между Пен­чев и минис­търа на здравеопаз­ването. Проф. Кос­тадин Ангелов е приел остав­ката, допъл­ниха още от ресор­ното минис­тер­с­тво.

Причината е коронак­ризата, която вкара София в най-горещата, чер­вена зона. Пред­полага се, че отмяната на каран­тините на президента и премиера от РЗИ-София може да е също аргумент за остав­ката на шефа на здрав­ните инс­пек­тори в столицата, комен­тира „Дарик радио”. И Радев, и Борисов бяха кон­так­тни на положителни за коронавирус, но дадоха отрицателни тес­тове. С този мотив РЗИ-София отмени 10-дневната им каран­тина, както е по правилата за всички останали граж­дани. Аргумен­тът за отмяната на каран­тината беше, че имат общес­т­веноз­начима работа, изказан от д-р Пен­чев. После обаче се оказа, че пос­лед­валият тест на Бойко Борисов е положителен, а Радев пот­рети тес­т­ването и отново е отрицателен. Официални мотиви обаче все още не се съоб­щават. Вчера bTV отп­рави въп­рос към Минис­тер­с­т­вото на здравеопаз­ването съг­ласно кой нор­мативен текст е прек­ратена каран­тината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев. Двамата бяха кон­так­тни със заразени и след като тес­товете им бяха отрицателни, здрав­ните власти им свалиха каран­тината. Впос­лед­с­т­вие Борисов се оказа заразен.Последва и остав­ката на дирек­тора на РЗИ-София Данчо Пен­чев, като все още не се съоб­щават мотивите за нея. От отговора на здрав­ното минис­тер­с­тво става ясно, че отрицателен PCR не е основание за преус­тановяване на каран­тината и/или намаляване на ней­ния срок, а отчита момен­т­ното със­тояние на дадено лице.

Съг­ласно дейс­т­ващата Заповед № РД-01610/22.10.2020 г. на минис­търа на здравеопаз­ването всяко иден­тифицирано близко кон­так­тно лице се пос­тавя под 10-дневна каран­тина, считано от пос­лед­ния кон­такт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят сим­п­томи за COVID-19, каран­тината се преус­тановява. Минис­тер­с­т­вото на здравеопаз­ването обръща внимание, че отрицател­ният лабораторен резул­тат от PCR изс­лед­ване отчита един­с­т­вено момен­т­ното със­тояние на лицето и същият не е основание за преус­тановяване на каран­тината и/или намаляване на ней­ния срок, пояс­няват от ведом­с­т­вото.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Свят

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Индия регистрира световен рекорд по брой на смъртните случаи от COVID-19 за един ден

Дания обяви вчера пос­лед­ните етапи от плана си за отмяна…

Прочети още:

Loading...

Земеделие