Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Елена Йончева: Европа знае за БГ-корупцията, очаквайте резултати!

Елена Йончева: Европа знае за БГ-корупцията, очаквайте резултати!

Евродепутатът Елена Йон­чева обяви, че ЕК е наясно с коруп­цията в Бъл­гария и че съв­сем скоро ще има резул­тати от това. По Би Ти Ви тя раз­кри, че е провела едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ — европейс­ката служба за борба с измамите с еврос­ред­с­тва. Имала е раз­говор и с еврокомисаря по правосъдие и вът­решен ред Вера Йоурова. “Инфор­мирала съм и антикоруп­цион­ната комисия в Брюк­сел за политичес­ките скан­дали в Бъл­гария“, каза Йон­чева в отговор на въп­рос дали раз­к­ритията на биз­нес­мена Васил Бож­ков са извес­тни вече на европейс­ките инс­титуции. И добави, че очаква още през септември-октомври т.г. ще се видят и резул­татите от раз­к­ритията за коруп­цията в Бъл­гария.

Евродепутат­ката обяви, че е станало ясно как хора като Бож­ков и други биз­нес­мени са “принудени да връщат сред­с­тва, да плащат такса спокойс­т­вие“. “Биз­несът мълчи, защото знае, че ако започ­нат да говорят, те ще бъдат ударени. Тази политическа класа се самозаб­рави, без­кон­т­ролна е и мисли, че никой не може да я накаже. Призовавам бъл­гар­с­кия биз­нес да не мълчи“, каза Йон­чева. Тя добави, че също се страхува. „Когато вероятно гласът на един министър-председател казва: „Ще нап­равя всичко въз­можно, за да изгори Йон­чева“, да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реп­лика. Въп­росът е този страх да не ме накара да замълча“. Въп­рос­ната реп­лика е част от раз­п­рос­т­ранения в медиите запис с гласа на премиера Бойко Борисов.

Над 1 млн. бъл­гари слушаха този запис, предимно в социал­ните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изк­лючително важно е да има прокурор­ска проверка, да бъде изс­лед­вана дос­товер­ността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговият глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу Бъл­гария. В този запис чуваме как един лидер на европейска дър­жава е готов да унищожи своя политически против­ник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един биз­нес. Ние виж­даме от този запис как няма раз­деление на влас­тите. Това е страшно за една европейска дър­жава“, комен­тира Йон­чева.

Евродепутатът се надява на обек­тивно раз­с­лед­ване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист, пред­вид какво се случи със записите, извес­тни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов“. И уточни, че е готова да под­помогне с всички сред­с­тва на едно независимо раз­с­лед­ване.

По думите ѝ най-големият бич в Бъл­гария е коруп­цията, защото удря икономиката. „Затова вече 13 години сме пос­ледни в Европа. Изпус­каме шанса да бъдем дос­тойна и раз­вита Бъл­гария. Тези аудиозаписи и снимки показ­ват цялата мер­зост на политичес­ката класа в Бъл­гария“, каза още евродепутатът.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Целите на Русия в Украйна остават неп­роменени, заяви в сряда рус­кият президент Владимир Путин. Той говори на среща със студенти по повод Тат…

Прочети още:

Loading...

Земеделие