Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП ще представи алтернативни антикризисни мерки

БСП ще представи алтернативни антикризисни мерки

БСП ще представи алтернативни антикризисни мерки

Правителството смята 1 милион българи за маргинали, категоричен е проф. Румен Гечев

Няма гаранция, че парите ще бъдат предоставени на малкия и среден бизнес, каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев. И се възмути, че правителството смята един милион българи за маргинали.

БСП коментира на специална пресконференция мерките на правителството за борба с коронавируса. От левицата обявиха, че ще представят алтернативни икономически мерки за справяне с корона кризата.

“В момента нашите екипи работят заедно с представителите на браншовите организации. Предстоят ни допълнителни срещи с тези браншови организации. Искаме да стиковаме техните предложения с нашите виждания“, каза пред медиите проф. Румен Гечев.

“Ние категорично се разграничаваме и буквално сме изумени от понятието маргинали, използвано от член на правителството - г-н Горанов (на пресконференция във вторник - б.р.). Не знам дали г-н Горанов знае, че като говори за маргинали говори за 800 хил. души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хил. души по статистика, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи маргинали, които няма да получат никаква помощ, е цинично и абсолютно неприемливо“, бе категоричен проф. Румен Гечев.

Според него никъде в страните членки на ЕС, САЩ няма такова разграничение при предоставянето на помощ

в корона кризата.

“Да не говорим, че страните с най-развити пазарни икономики - САЩ и Великобритания, предоставят и безусловна пряка финансова подкрепа на семействата в нужда“, посочи депутатът от левицата.

Проф. Гечев каза, че БСП подкрепя някои от мерките на правителството, които са в правилна посока, но в левицата имат сериозни възражения по отношение на липсата на механизми и детайли как точно тези средства ще бъдат разпределени.

“Става дума за предоставяне на кредити. В мярката, която предлага правителството за до 1500 лв. кредити да се предоставят на хора, които са съкратени от българските фирми, всъщност какво поема държавата? Тя предлага допълнителни кредити да поемат българските семейства. При 10 % потребителски кредит на 1500 лв. годишно, са 150 лв. Ако този кредит ще се връща след 3-4 месеца каква е помощта за българските семейства?“, посочи проф. Гечев.

Повечето фирми сигурно

ще имат по-голям интерес да съкратят хора и да ги прехвърлят на НОИ, отколкото да плащат 40% от заплатите им

, твърди професорът.

Нямаме никакви гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия, подчерта проф. Румен Гечев, цитиран от “Фокус“.

“Приветстваме, че макар и с известно закъснение българското правителство излиза с такъв пакет от мерки, които се очакваха от българския бизнес и цялата общественост в тези трудни времена и за нашата страна и за целия ЕС и извън него“, посочи проф. Гечев.

“Освен това ние приветстваме някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в МВР, Министерство на отбраната, Здравната система. Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика“, посочи той.

“В същото време ние имаме много сериозни бележки и допълнителни въпроси към правителството. Буди недоумение как правителството и г-н премиерът ни съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на г-н премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд. По-важно е другото - нашите сериозни претенции са следните. Първо и за голямо съжаление Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми. За голямо съжаление по наша достоверна информация значителна част от кредитите се предоставят на крупни български “бизнесмени““, каза още проф. Гечев.

По думите му

става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

“Ние нямаме никаква гаранции, че тези 500 млн. лв. ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от такива кредити при преференциални условия. Това са малките, средните фирми и някои от големите фирми в най-засегнатите отрасли. Основно помощта в цяла Европа е насочена ключово и основно към малките и средните фирми и ние нямаме гаранция, че те ще бъдат предоставени точно на тези фирми. Правителството сваля отговорността и казва, че тези 500 млн. лв. ще бъдат предоставени на банката за развитие“, каза още депутатът от БСП. Според него няма ангажимент на правителството за какъв тип фирми става дума и при какви условия.

Той отбеляза, че има едно условие, което поставя правителството, че до тези 60 % ще имат достъп фирмите, които нямат никакви задължения към държавния бюджет и общинските бюджети. “Не е трудно да се досетим, че не са много фирмите, които нямат никакви такива задължения. Това ще бъде допълнително ограничение за възползването от тази възможност, която дава държавата. Ние категорично се разграничаваме и буквално“, посочи още професорът.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие