Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 239, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Инвес­тирайте в здравето си. Сложете го в приоритети си за новата година. Това посъветва всички бъл­гари кар­диологът доц. д-р Сотир Мар­чев.   

Движете си, намалете цигарите и алкохола, ходете на лекар. За да е здраво сър­цето ни, трябва да следим много зъбите си, каза д-р Мар­чев пред БНТ.

Здрави зъби — здраво сърце. Раз­валените зъби променят бак­териите в устата, а те се променят в хранос­милател­ния тракт и се отразяват на хранос­милането, а хранител­ните вещес­тва влизат в кръвта, затова е много важно да се следи здравето на зъбите”, обясни Мар­чев. 

Недос­пиването види и до зат­лъс­тяване, отк­рои Мар­чев. Той препоръча, дори и всичко да е наред с нас, след 40 години да ходим поне вед­нъж на 5 години на лекар и обясни, че кар­диолозите са против край­ното зат­лъс­тяване, което е засег­нало 25% от населението у нас.

То е плод на лип­сата на движение, а се отс­лабва с неядене, но да задър­жим килог­рамите си можем само чрез спорт”, отбеляза д-р Мар­чев.

Той обясни, че край­ните форми на спорта увреж­дат сър­цето, но умереното натовар­ване е полезно. Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кар­диологът и под­с­каза как да раз­берем дали сме здрави.

Ако се кач­ваме до 34 етаж без сериозни задъх­вания и почивки, нямаме сериозни проб­леми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на сед­мица да се натовар­ваме умерено, препоръча Мар­чев. Той посъветва хората да следят пулса и кръв­ното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кар­диологът.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм

Дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Антъни Блин­кен се срещна с рус­кия си колега Сер­гей Лав­ров, за да го предуп­реди лице в лице за „сериоз­ните пос­леди…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...