Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 209, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Петнадесет години от трагедията в Кербала

Петнадесет години от трагедията в Кербала

Петнадесет години от трагедията в Кербала

Участието в мисията на НАТО в Афганистан струваше на България живота на 13 млади и достойни български бойци и 155 000 000 лева разходи

На 27 декем­ври се навър­ш­ват 15 години от трагич­ния инцидент през 2003 г., когато след самоубийс­т­вената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кер­бала загинаха петима бъл­гар­ски воен­нос­лужещи, а други 27 души от кон­тин­гента бяха тежко ранени, предаде БГНЕС.

Кър­вавият атен­тат отне живота на майор Георги Качорин, старши лей­тенант Николай Саръев, офицер­ски кан­дидат Антон Пет­ров, офицер­ски кан­дидат Иван Инджов и офицер­ски кан­дидат Свилен Киров. На 27 декем­ври 2003 година, в 12.45 часа мес­тно време (11.45 часа бъл­гар­ско време) цис­терна се взривява в близост до оградата на район № “1“ (Индия), където е щабът на бъл­гар­с­кия батальон. Тя пробива заг­раж­денията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи раз­рушения в лагера, раз­рушена е и сградата на щаба на батальона. Бой­ците от район “Индия“ са евакуирани в друг район.

Ранените — 27 воен­нос­лужещи пък са евакуирани в Баг­дад, в пол­с­ката дивизионна бол­ница в Бабил и в медицин­с­кия пункт в бъл­гар­с­кия батальон.

След този ден пет бъл­гар­ски семейс­тва не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират пог­лед вратата да се отвори и тех­ните деца да се приберат у дома. В род­ното село Радовец на офицер­ски кан­дидат Иван Инжов никога няма да заб­равят трагич­ната гибел на тех­ния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, пос­тавена е и паметна плоча в сел­с­кия парк, където често хора от селото се спират да под­несат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истин­ски герой.

На 27 декем­ври 2018 г. (чет­вър­тък) от 11.00 ч. в гробищен парк Чародейка ще се със­тои въз­поменание във връзка с отбеляз­ването на 15-та годиш­нина от атен­тата. По време на церемонията бе отдадена почит към паметта на офицер­ски кан­дидат Антон Пет­ров и към останалите четирима вой­ници, загубили живота си по време на мисията. Присъс­тва и коман­дирът на 68 бригада генерал Явор Матеев. За целия период на учас­тие в операцията в Ирак — от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Репуб­лика Бъл­гария е учас­т­вала с 11 кон­тин­гента с обща чис­леност 3 367 души. За изд­ръж­ката, тран­с­порта и оборуд­ването на бъл­гар­с­ките кон­тин­генти за периода на операцията в Ирак са израз­ход­вани 155 343 000 лв.

Жер­т­вите, които дадохме в хода на операцията са 13.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мени­джърът на Ман­чес­тър Юнай­тед Оле Гунар Сол­с­кяер обясни какво е казал на фут­болис­тите си на почив­ката на мача срещу Аталанта. “Чер­вените д…

Прочети още:

Loading...

Свят

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

САЩ разрешиха трета доза „Модерна“ и втора „Джонсън и Джонсън“

Расте натис­кът върху бол­ниците в Обединеното крал­с­тво. С близо 50 000 случая н…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Влошаването на качеството на хранене отново ще ни нареди на първо място в ЕС по сърдечно-съдови заболявания и свързани с храненето болести

„З…

Прочети още:

Loading...