Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 183, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Двама лекари от София и фар­мацевт от Благоев­г­рад са задър­жани за схемата, чрез която е източ­вана здрав­ната каса с незаконен реек­с­порт на медикаменти за онкоболни, съобщи Днес.бг. Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че са задър­жани общо седем човека. За общес­т­вото вероятно не е тайна, че има такива прак­тики, обобщи той, цитиран от БТА.

Става дума за пътя на лекар­с­т­вата от вносителя, като те не стигат до онкобол­ните и се изнасят за чуж­бина чрез незаконен реек­с­порт. Това е тър­говия с живота на хората, предуп­реди Гешев. Наб­людаващият прокурор Лидия Манолова не изк­лючи въз­мож­ността групата да е фун­к­ционирала повече от година. Медикамен­тите, които са реек­с­пор­тирани не могат да бъдат купени свободно, нито намерени в мрежата. Схемата работела по след­ния начин — на раково болни не са вливани, но са изпис­вани въп­рос­ните лекар­с­тва. А вливанията са ставали само на хар­тия. При втората схема дирек­тно били под­меняни лекар­с­тва срещу много пари. А медикамен­тите вместо да бъдат прилагани на пациен­тите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока. Тепърва ще се прави екс­пер­тиза на това, което е вливано на бол­ните у нас. Съм­ненията са, че не са оригинални лекар­с­тва, които не е ясно как са придобити. Двете бол­ници не са свър­зани пряко, но групата имала ръководител. Той намирал пос­ред­ниците, които се свър­з­вали с медиците по веригата. Заместник-директорът на ГДБОП Стефан Джолев обясни, че преди година е пос­тъпил сиг­нал по случая. Според Иван Гешев този случай показва, че има социално икономически проб­лем. Специализираният наказателен съд се произ­несе по искането на прокуратурата да остави в ареста задър­жаните преди дни седем души за нерег­ламен­тирана тър­говия с лекар­с­тва за онкоболни, предаде БНР. Соченият за ръководител на групата Милос­лав Пей­ков, а също така Борис­лав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гон­сузов остават под стража, тъй като има опас­ност за извър­шат ново прес­тъп­ление. Зора Бал­чийска, Небесна Бал­чийска и Свет­лана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравос­ловни причини. Наб­людаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по делото.

България

България отбеляза 114 години от Независимостта

България отбеляза 114 години от Независимостта

Всяко поколение трябва да отстоява независимостта, заяви в обръщение президентът Румен Радев

С тър­жес­т­вени церемонни в цялата страна бе отбел…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Баща и дъщеря Иван и Нина Русеви превземат арт галерия “Вежди“

Баща и дъщеря Иван и Нина Русеви превземат арт галерия “Вежди“

Реномираната столична арт галерия “Вежди“ пред­с­тавя изложба живопис и скул­п­тура на Нина Русева и Иван Русев, наречена „Две поколения“.

Дъщеря…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Виктория Томова на полуфинал в Будапеща

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за полуфиналите

на тур­нира на клей от сериите WTA 125 в унгар­с­ката столица Будапеща с н…

Прочети още:

Loading...

Свят

Владимир Путин обвини Запада в “ядрен шантаж“

Киев получи директни указания да скъса всички споразумения, заяви руският президент

“Срещу нас започна и ядрен шан­таж. Става дума не само за …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...